Петролът поевтинява за трети пореден ден успоредно със забраните за пътуване

От началото на седмицата цените на „черното злато“ са паднали със 17%

Петролът поевтинява за трети пореден ден успоредно със забраните за пътуване

Снимка: Pixabay

724 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Цените на петрола падат за трета поредна сесия в сряда, с което общото поевтиняване от началото на тази седмица е 17%, предава Reuters. Това се случва успоредно с все по-строгите забрани за пътуване - мерки, взети по цял свят в борбата срещу пандемията от коронавирус.

Към 10:40 ч. българско време европейският петрол сорт Брент поевтиня с 1.46% до 28.31 долара за барел, което е най-ниската му цена от началото на 2016 г. Международният бенчмарк падна с 4.3% във вторник.

Лекият американски петрол (WTI) поевтиня с 2.96% до 26.53 долара за барел, което също е най-ниската му цена от четири години насам. Суровината поевтиня с 6% във вторник след срива от 10% ден по-рано.

Спадът в американските запаси на петрол, бензин и дестилати осигури известна подкрепа на цените, но перспективите за търсенето остават мрачни на фона на ценовата война сред големите производители.

„Спадът при търсенето на петрол от разпространяващия се коронавирус изглежда все по-рязък“, казват от Goldman Sachs в бележка, в която прогнозират спад в цената на сорт Брент до 20 долара за барел през второто тримесечие, което не е наблюдавано от началото на 2002 г.

Банката също така очаква свиване на търсенето от 8 млн. барела на ден до края на март поради пандемията и годишен спад през 2020 г. от 1.1 млн. барела на ден, което според нея ще бъде най-голямото, виждано някога.

В усилията си да подкрепят икономиките най-богатите държави по света са готови да налеят трилиони долари, за да намалят разрушенията от епидемията в икономиката, както и да налагат социални ограничения, които не са наблюдавани след Втората световна война.

Въздействието върху търсенето на петрол започва да се показва в официалната статистика на японското търговско бюро, което каза днес, че вносът на суровини в третата по големина икономика в света е спаднал с 9% на годишна база през февруари.

Virgin Australia стана последната авиокомпания, която затвори международната си мрежа, спирайки всички задгранични полети, докато премиерът Скот Морисън предупреди, че ситуацията може да продължи шест месеца или повече.

Също в Австралия петролната компания Oil Search също се присъедини към останалите производители на „черно злато“ в намаляване на разходите като решение за справяне с падането на цените.

Междувременно иракският петролен министър Тамер ал-Гадбан настоява за спешна среща между членовете на ОПЕК и нейните партньори (ОПЕК+), за да обсъдят незабавни действия за подпомагане на баланса на пазара на петрол. Ценова война избухна на фона на намаленото търсенето след провала на споразумението за свиване на добива между ОПЕК и Русия.

„Дълбоко дисбалансираната връзка между търсенето и предлагането ще продължи да оказва натиск върху цените на петрола“, казва Маргарет Ян, анализатор на CMC Markets в Сингапур.

Коментари: 0