Петролът поскъпна най-силно от 2009 г. насам

Спад в броя на действащите сонди в САЩ предизвика спекулации за добивите зад океана

Петролът поскъпна най-силно от 2009 г. насам
Автор: Стилиян Гребеничарски

Петролът поскъпна най-силно от 2009 г. насам, след като пазарите реагираха на данните, че броят на добивните сонди в САЩ е намалял със 7% през тази седмица. Това е и най-голямото им намаление от 1987 г. насам.

В края на петъчната търговия сорт Брент с доставка през март добави 7,86% до 52,99 долара за барел, като преди това премина границата от 53 долара. Тексаският суров петрол поскъпна с 8,33%  до 48,24 долара за барел. В началото на деня пък покачването на котировките бе определено от информациите за настъпление на милициите на Ислямска държава към един от петролните центрове в Ирак – Киркук.

През последните две седмици „черното злато“ се търгуваше без резки колебания, а скъпият долар притисна цената му до шестгодишно дъно от 44 долара за американския сорт в четвъртък. От лятото насам около 24% от всички сонди са преустановили работа, което подсказва, че обръщането на тенденцията в щатските добиви е по-близо от очакваното. Това даде основание на инвеститорите да започнат спекулации, че лошата серия за петрола, започнала през юни, вече е достигнала края си.

 В същото време фундаментите на пазара остават сравнително непроменени – излишък от около 2 млн. барела дневно. Първоначалните оценки са, че добивите в ОПЕК са нараснали през януари до 30,37 млн. барела дневно. Проучване на Reuters показва, че анализаторите очакват слабо трайно възстановяване във втората половина на годината, но средните цени за 2015 г. вероятно ще останат под тези от времето на световната финансова криза.


Коментари: 0