Петролът поскъпва преди американските санкции срещу Иран

Изглежда, че само Китай и Турция биха се противопоставили на САЩ по темата, коментира американска банка

Петролът поскъпва преди американските санкции срещу Иран

Снимка: БТА

Цените на петрола започнаха да се повишават днес, тъй като търговците очакват свиване на пазара заради предстоящите американски санкции срещу Иран, пише Reuters. Фючърсите за международния бенчмарков сорт Brent са поскъпнали с 0.5% и се търгуват на цена от 85 долара за барел. Фючърсите на петрола West Texas Intermediate (WTI) пък са увеличи цената си с 0.69% и се търгуват за 74.84 долара за барел.

Ръстът на цените помага да се възстановят някои загуби от предишната сесия, които се дължаха на нарастващите запаси на САЩ и на изказвания от Саудитска Арабия и Русия, че ще увеличат добива. Така те искат да компенсират очакваното свиване на наличния петрол в световната търговия заради репресивните мерки на Вашингтон спрямо Техеран.

Американските санкции срещу иранския нефтен износ ще влязат в сила на 4 ноември и от Белия дом вече оказват натиск върху правителства и компании по целия свят да се съобразят с ограниченията. „Вече изглежда, че само Китай и Турция биха се противопоставили на САЩ, търгувайки с Иран“, гласи становище от американската инвестиционна банка Jefferies.
Коментари: 0