Петролът се срина до 50 долара за барел

Цените са най-ниските за повече от година насам

Петролът се срина до 50 долара за барел

Снимка: Pixabay

Цените на петрола паднаха с повече от 6% до най-ниското си ниво за повече от година, заради опасенията от икономически спад, съобщава Ройтерс.

Американските фючърси за суров петрол достигнаха в понеделник най-ниското си ниво от 22 юни 2017 г., поради увеличена тревога от въздействието на ескалиращия търговски спор между САЩ и Китай върху глобалния растеж и търсенето на суров петрол. 

Суровият сорт Брент е на най-ниското си ниво от 17 август 2017 г. насам.

Пазарите на класове активи са подложени на натиск, тъй като затварянето на американското правителство, започнало точно след полунощ в събота, засили загрижеността за растежа. Инвеститорите се концентрират върху активи, които са сигурни убежища - като злато и държавен дълг, за сметка на суровия петрол и акциите, коментират анализаторите.

Фючърсите CLc1 за американски суров петрол се установиха при цена от $42,53 за барел, което е спад с $3,06, или 6,7%. Фючърсите на петрол от сорта Брент паднаха с 3,35 долара, или 6,2 процента, до цена от 50,47 долара за барел. 

Така в деня преди Коледа продължиха загубите в търговията.

Брент загуби 11% миналата седмица и достигна най-ниското си ниво от септември 2017 г. насам, докато американските фючърси спаднаха до най-ниското си ниво от юли 2017 г. насам, като спадът в двата актива достигна над 35% за тримесечието.
Коментари: 0