Петролната индустрия заплашва икономиката на Великобритания

Цената на петрола е на път да доведе до колапс индустрията

Петролната индустрия заплашва икономиката на Великобритания

Лондон, Единбург и Осло са сериозно притеснени от ниските нива на цените на петрола. Негативните ефекти от занижените цени на световните борси са на път да доведат до съкращения на служителите, като предполагаемите освободени формират 10% от заетите в бранша.

“Почти невъзможно е да се правят пари от тези цени на петрола, това е огромна криза. Това се е случвало и преди, индустрията се е адаптирала, но адаптацията включва и уволняването на хора, намаляването на проектите и намаляването на всевъзможните разходи. Това е болезнено за нашите служители, болезнено е за компаниите и за страната“, заяви председателят на асоциацията на независимите изследователи Brindex - Робин Алън пред BBC.

Няколко компании вече обявиха намеренията си за съкращаване на разходите и работната сила, защото генерираните средства за последните шест месеца на дават възможност да се развива нишата.

Цената на петрола пада толкова ниско, заради шистовия добив в САЩ, който надвиши търсенето и доведе цената на черното злато до рекордно ниски стойности.

Северно море е едно от най-богатите находища на нефт и природен газ. Залежите там са от жизнено значение за британската икономика, като в акватория на страната са изградени 135 находища на нефт, което нарежда Великобритания на девето място в света по добив. Освен това съществуват 80 газови находища, благодарение на които британците са сериозно обезпечени в енергийно отношение. Само три държави добиват по-големи количества природен газ от Великобритания.

Коментари: 0