Петролните пазари догодина може да се сблъскат с пресищане

Според данните на Международната енергийна агенция добивът се увеличава, докато търсенето намалява

Петролните пазари догодина може да се сблъскат с пресищане

Снимка: PxHere

Очаква се догодина петролните пазари да се сблъскат с излишни доставки заради ръста в добива на фона на слабото повишение в търсенето. Това е казал Кейсуке Садамори, директорът за енергийните пазари и сигурност на Международната енергийна агенция (IEA), пред CNBC.

„Като цяло ние ще продължим да имаме добре снабден пазар през 2020 г. Освен ако някои фактори не се променят, вероятно ще видим излишък в доставките. Това не би било така, само ако има много голямо възстановяване в ръста на търсенето“, обяснил е той.

В най-новия си месечен доклад IEA понижи оценките си за търсенето на петрол през тази и следващата година със 100 хил. барела на ден. Въпреки това ръста в потреблението на суровината през 2020 г. се очаква да остане „стабилен“ - 1.2 млн. барела на ден.

Световните макроикономически опасения като търговския спор между САЩ и Китай, както и ситуацията около излизането на Великобритания от ЕС, са темите, които помрачават прогнозата за глобалния нефтен пазар, почовна Садамори.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производител, сред които и Русия, постигнаха споразумение от януари насам да ограничат дневния си добив на петрол с 1.2 млн. барела в опит да подкрепят пазара. Въпреки това доставките тази година бяха увеличени от страните, които не са членове на ОПЕК, като например САЩ, които все повече увеличават добива си на шистов газ.

Същевременно търсенето на нефт през тази година беше ниско, със слаб ръст през първото полугодие и с ръст в Индия, по-слаб от очакваното. По думите на Садамори повишението в търсенето на петрол през втората половина на 2019 г. се дължи по-скоро на ниската база през второто полугодие на 2018 г.
Коментари: 0