Петролът достигна петмесечен връх

При оповестяване на данните за щатските запаси петролът поскъпна с близо 4%

Петролът достигна петмесечен връх

Снимка: БТА

Цените на петрола се повишиха до най-високото си ниво от месец март насам благодарение на данните от САЩ, показващи огромен спад на запасите. Увеличаващите се случаи на коронавирус обаче тежат на перспективите за търсенето на петрол, предава Reuters.

Към 16:10 ч българско време европейският петрол от сорт Брент поскъпна с 3.4% до 45.94 долара за барел, докато лекият американски суров петрол (WTI) бе нагоре с 3.69% до 43.25 долара за барел. При оповестяване на данните от САЩ в ранния следобед поскъпването на двата бенчмарка достигна близо 4%.

Щатските петролни запаси спаднаха с 8.6 млн. барела през седмицата, приключваща на 1 август, до 520 млн. барела, обявиха от Американския петролен институт. В същото време очакванията на анализаторите на Reuters бяха за спад от 3 млн. барела. По-слабият долар, който прави петрола по-евтин за притежателите на чуждестранни валути, също подкрепи ръста на цените.

Нефтът поскъпна и на фона на напредъка в диалога между Белия дом и Конгреса по повод нов спасителен пакет за хората и бизнеса. Данните от американските фабрики тази седмица показаха подобрение на поръчките, което някои анализатори приеха като намек за икономическо възстановяване.

Повишаването на цените на суровината идва на фона на скок в случаите на коронавирус, който заплашва възстановяването на търсенето на гориво. Смъртността в световен мащаб надхвърли 700 хил. души в сряда, според данни на Reuters, като САЩ, Бразилия, Индия и Мексико са основни „виновници“ за ръста им.

Според консултантската компания JBC Energy през третото тримесечие търсенето на бензин и дизел в САЩ отчита спад от около 4%, докато при самолетното гориво сривът е около 50%.

Коментари: 0