САЩ преминават към дългосрочно дългово финансиране

Страната трябва да осигури средства за финансиране на мащабните правителствени програми в подкрепа на бизнеса и хората

САЩ преминават към дългосрочно дългово финансиране

Снимка: БТА

Министерството на финансите на САЩ заяви в сряда, че планира да продължи с процеса по преминаване към дългосрочни облигации. Правителството е планирало множество емисии през следващите месеци, с които трябва да финансира мерки за компенсиране на въздействието на епидемията от COVID-19.

Министерството на финансите очаква, че нуждите му от заеми ще бъдат умерени, но ще останат завишени, според изявление на Брайън Смит, заместник-помощник секретар по федералните финанси. Необходимостта от средства ще е в зависимост от това какво допълнително законодателство е прието.

Федералната агенция ще използва „дългосрочното емитиране като разумно средство за управление на падежите и ограничаване на бъдещата нестабилност на емисиите“, каза Смит, цитиран от Reuters. Тъй като Министерството на финансите увеличава обема на търговете, ще има по-големи увеличения при 7-, 10-, 20- и 30-годишните ДЦК, добавя той.

Министерството на финансите набира допълнителни пари за финансиране на трилионната програма за икономическа подкрепа, свързана с коронавируса, отпусната от Вашингтон. От вторник преговарящите от Белия дом се опитват да постигнат споразумение с демократите за разширяване на мерките за подпомагане, включително за обезщетенията за безработица.

Министерството на финансите в понеделник вече заяви, че планира да заеме 947 милиарда долара през третото тримесечие, с около 270 милиарда долара повече, отколкото е изчислено по-рано за периода юли-септември, а Смит повтори цифрата в размер на 947 милиарда долара в сряда. над тримесечния рекорд, поставен по време на финансовата криза през 2008 г.

Намаляващата икономическа перспектива доведе до намаляване на доходността на САЩ от финансите през кривата до рекордни или почти рекордни минимуми, което спомага за повишаване на цените на акциите и по-ниски разходи по заеми.

Коментари: 0