Петролът поевтиня след решението на ОПЕК+

Цените на петрола паднаха с повече от 1 долар

Петролът поевтиня след решението на ОПЕК+

Снимка: Unsplash

1032 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Цените на петрола паднаха с повече от 1 долар за барел в понеделник, след като групата производители от ОПЕК+ преодоля вътрешните разделения и се съгласи да увеличи производството от август. Това обаче предизвиква известни опасения относно излишъка на суров петрол, тъй като инфекциите с COVID-19 продължават да нарастват в много страни.

Така към 7:10 ч. в понеделник българско време европейският петрол сорт Брент поевтиня с 1.06% до 72.81, а американският лек суров петрол WTI - с 1.09% до 70.78 долара за барел. И двата сорта се разделиха миналата седмица съответно с около 3 и 4% от стойността си.

Министрите от ОПЕК+ се договориха в неделя да увеличат предлагането на петрол от август, за да охладят цените, които по-рано този месец се изкачиха до най-високите от около 2 години и половина, докато световната икономика се възстановява от пандемията. Групата, която включва членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзници като Русия, договори и нови производствени дялове от май 2022 г.

Цените на петрола може да продължат да се колебаят през следващите седмици“, посочиха анализатори от Goldman Sachs след споразумението пред Reuters.

Американската инвестиционна банка обаче заяви, че остава възходяща по отношение на перспективите за петрола и споразумението е в съответствие с нейното мнение, че производителите „трябва да се съсредоточат върху поддържането на строг физически пазар през цялото време, като се насочват към по-висок бъдещ капацитет“.

За да преодолее вътрешното разделение, ОПЕК+ договори нови производствени квоти за няколко членове от май 2022 г., включително ОАЕ, Саудитска Арабия, Русия, Кувейт и Ирак.

„Това споразумение трябва да даде на участниците на пазара комфорт, че групата не е насочена към разхвърлян разпад и скоро няма да отвори производствените шлюзове“, се казва в бележка на RBC Capital Markets.

Миналата година групата намали добива с рекордните 10 млн. барела на ден на фона на изпаряване на търсенето.

Подкрепи Economic.bg