Туристи от Великобритания и Испания няма да бъдат допускани от днес

Тези и още четири държави попаднаха в „червената зона“ на България

Туристи от Великобритания и Испания няма да бъдат допускани от днес

Снимка: Pixabay

11042 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

От днес гражданите от Кипър, Великобритания, Северна Ирландия, Испания, Фиджи и Кувейт няма да бъдат допускани на територията на България. Причината е, че тези страни са в „червена зона“, което означава висок брой заразени с COVID-19. Забраната е валидна и за туристите от тези страни. Изключение се прави само за българските граждани, пристигащи от там, както и за лица cъc cтaтyт нa пocтoяннo, дългocpoчнo или пpoдължитeлнo пpeбивaвaнe в Бългapия, мeдицинcĸи лицa, oфициaлни длъжнocтни лицa, ceзoнни или няĸoи дpyги cпeцифични видoвe paбoтници.

Гражданите от Русия и Португалия ще влизат у нас с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането. Тези, които нямат такъв, ще подлежат на 10-дневна карантина или трябва да изпратят негативен резултат от PCR тест по имейл в срок до 24 часа след пристигане.

От днес деца до 12 години, пристигащи от зелена и от оранжева зона, се допускат на територията на България, без да представят документи за ваксинация или преболедуване на коронавируса.

Междувременно отпада 10-дневната карантина при влизане от България в Англия и Шотландия. 48 часа преди заминаване българските граждани трябва да попълнят формуляр за локализация на пътници, да направят PCR тест и да платят за втори тест, който трябва да направят на първия или на втория ден от пристигането си. Ако тестът се окаже положителен, те все пак ще подлежат на 10-дневна карантина.

Подкрепи Economic.bg