Петролът поевтиня заради решението на Тръмп за стимулите

Американските сурови запаси се повишиха повече от очакваното

Петролът поевтиня заради решението на Тръмп за стимулите

Снимка: Pixabay

528 ~ 1 мин. четене

Цените на петрола паднаха в сряда, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп разби надеждите за четвърти пакет стимули за засегнатата от коронавирус икономика, а американските сурови запаси се повишиха повече от очакваното. Към 8:30 ч българско време в сряда европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 1.5% до 42.01 долара за барел, а лекият американски суров петрол WTI изгуби 1.8% и отново падна под 40 долара за барел - 39.93 долара.

Президентът Тръмп, който все още се лекува от Covid-19, приключи във вторник едностранно преговорите с демократите за нов икономически пакет до президентските избори след четири седмици. Цената на петрола е подложена и на натиск от данните на Американския петролен институт, според които запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 951 хил. барела миналата седмица - повече от очакваното.

Пазарът на петрол вече се изчерпва от двуседмичния връх, след като президентът Тръмп отмени надеждата за предизборна сделка за нови стимули“, коментира Стивън Инес, главен пазарен стратег в брокерската компания AxiCorp, цитиран от Reuters.

Все пак загубите бяха ограничени от страна на предлагането. Енергийните компании бяха заети с евакуацията на работниците от офшорните производствени платформи във вторник, тъй като ураганът „Делта“ се прицели в производството на петрол в САЩ в Мексиканския залив, което представлява 17% от общото производство на суров петрол в САЩ.

Междувременно в Норвегия стачката на петролните служители продължава - по план до 10 октомври, освен ако междувременно не бъде постигната сделка за заплатите. Шест офшорни нефтени и газови находища бяха затворени в понеделник, намалявайки производствения капацитет на страната с 8%.

Подкрепи Economic.bg