Петролът поевтинява в първия ден на Байдън като президент

Загубите са ограничени заради очакванията за облекчаване на коронакризата при новия президент на САЩ

Петролът поевтинява в първия ден на Байдън като президент

Снимка: Unsplash

Петролът поевтиня в четвъртък, след като данните от индустрията показаха изненадващо нарастване на запасите в САЩ, предава Reuters. Това възроди опасенията за намаляване на търсенето, но надеждите за нови стимули в САЩ все пак ограничиха спада в цените.

Към 09:45 ч българско време европейският петрол сорт Брент поевтинява с 0.36% до 55.88 долара за барел, докато лекият суров американски петрол (WTI) – с 0.38% до 53.11 долара за барел.

И двата бенчмарка отбелязаха ръстове през изминалите дни заради очакванията за огромни разходи за облекчаване на коронакризата при новия президент на САЩ Джо Байдън.

Запасите от суров петрол в САЩ обаче са се повишили с 2.6 млн. барела през седмицата до 15 януари, според данни на Американския петролен институт, докато прогнозите на анализатори в анкета на Reuters бяха за спад от 1.2 млн. барела. Запасите от бензин, дизел и реактивно гориво са се увеличили с по-малко от очакваното от анализаторите.

Американската администрация за енергийна информация трябва да публикува своя седмичен доклад за инвентара в петък.

Опасенията нарастват и с ръста на случаите на COVID-19 в Китай, което води до целенасочени блокировки, обясни Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за стоки в ING.

Правителството ще се стреми да овладее всякакви огнища, особено с наближаването на китайската Нова година“, допълни той.

Коментари: 0