ЕС мисли за пълна транспортна изолация на Великобритания

Правителствата от държавите членки се притесняват от разпространението на по-заразния британски щам на COVID-19

ЕС мисли за пълна транспортна изолация на Великобритания

Снимка: БТА

Правителствата в Европейския съюз могат да забранят на британските граждани да влизат на техните територии и да прекратят всички пътнически транспортни връзки, съобщи The Times. Причината е разпространението на новия щам на Covid-19 на Острова.

„Когато страните членки на ЕС считат за необходимо да защитят общественото здраве, те са свободни да налагат временни забрани за превоз на пътници и влизане от страни, които не са членки на ЕС, с голямо разпространение на коронавирус“, се казва в предложението, с което разполага изданието.

Предложението, силно подкрепено от германския канцлер Ангела Меркел, в момента се чака в ЕС и "почти сигурно ще бъде договорено", пише вестникът.

Според американския университет "Джонс Хопкинс" в четвъртък броят на хората, заразени с COVID-19 в Обединеното кралство от началото на пандемията, надхвърля 3.5 милиона, а броят на смъртните случаи, свързани с коронавирусни заболявания, приближава 93.5 хиляди. В същото време ръстът се ускорява бързо. Така през последния ден в страната над 1.8 хил. души са починали от коронавирусна инфекция, над 38 хиляди са били заразени.

По-късно днес лидерите от ЕС ще обсъдят координацията на действията в отговор на пандемията Covid-19 по време на видеоконференция. Обект на дебатите ще бъде широкомащабното разпространение на ваксини и използването на всички инструменти за ограничаване на разпространението на вируса.

Коментари: 0