Google подписа с френските издатели и ще им плаща за съдържание

Гигантът се задължа да плаща отчисления за разпространяваното новинарско съдържание

Google подписа с френските издатели и ще им плаща за съдържание

Снимка: Unsplash

Alphabet, компанията майка на Google, и френските издатели подписаха първото по рода си споразумение за авторски права в Европа. Съгласно него американският технологичен гигант ще се обвърже в обща рамка, за да плаща дължимото на създателите на медийно съдържание.

Досега Google е подписал индивидуални споразумения с няколко издатели, в това число националните ежедневници Le Monde и Le Figaro, предава Reuters.

Google е сочен като един от основните виновници за драстичното свиване на приходите на медиите. Интернет и социалните мрежи като цяло промениха потребителските навици, а оттам и начина на работа и бизнес модела на медиите. В отговор на новите реалности и в опит да подпомогне издателския бранш Европейският съюз изкова нови правила за авторското право.

Директивата обаче си навлече критики заради някои спорни точки в нея. Една от тях беше именно задължаването за новинарските агрегатори, като Google, да плащат отчисления на медиите за фрагментите от статиите, които изкарват при търсене. Анализаторите прогнозираха, че така разписаните правила всъщност ще накарат технологичните компании да спрат да показват съдържанието, което би било мечешка услуга за информационните сайтове.

Франция първа в ЕС въведе Директивата за авторските права в националното си законодателство, а реакцията на Google беше очакваната – търсачката спря да показва фрагменти от новинарските статии. Медиите обаче скочиха срещу тази практика, а органът по конкуренцията застави гиганта да си плаща. Така се стигна и до споразумението, за което се съобщава днес.

Коментари: 0