Петролът поскъпна след идея за нови стимули в САЩ

Заради новите блокади обаче запасите растат, което ограничи покачването на цените

Петролът поскъпна след идея за нови стимули в САЩ

Снимка: БТА

276 ~ 1 мин. четене

Петролът поскъпна в сряда сутрин благодарение на прогреса при COVID ваксините и предложението на администрацията на Доналд Тръмп за нов пакет стимули за икономиката, предава Reuters.

Въпреки това ръстът в цените бе ограничен заради нарастването на петролните запаси по данни на Американския петролен институт. Ръстът им в седмицата, в която бе наложена пълна блокада в райони от Калифорния, достига 1.14 млн. барела. Запасите от бензин и дестилати също растат.

Така към 10.15 ч българско време европейският петрол от сорт Брент поскъпна с 1.09% до 49.37 долара за барел, а американският лек суров петрол – с 1.12% до 46.01 долара за барел.

Великобритания започна масово ваксиниране на населението си във вторник, а Pfizer отстрани още едно препятствие във вторник, когато Американската администрация по храните и лекарствата публикува документи, които не поставят нови червени знамена за безопасността или ефикасността на ваксината, разработена с немската компания BioNTech.

Новините за ваксините спомогнаха за компенсиране на страховете от рязкото нарастване на случаите на коронавирус в световен мащаб, което доведе до поредица от нови блокировки, включително строги мерки в Калифорния и Германия.

Администрацията на Тръмп пък във вторник предложи пакет за облекчаване на коронакризата в размер на 916 млрд. долара във вторник. В публикация в Twitter финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин обясни, че проектът включва пари за държавни и местни правителства и подкрепа за бизнеса. Първоначално преговорите между републиканците и демократите бяха за стимули в размер на 2.2 трлн. долара, но двете страни не стигнаха до консенсус.

Подкрепи Economic.bg