Пхенян обеща ядрено разоръжаване и край на войната със Сеул

След първата си среща Ким и Мун засадиха на военната демаркационна линия 65-годишен бор

Пхенян обеща ядрено разоръжаване и край на войната със Сеул

Снимка: БТА

Северна и Южна Корея обявиха днес „нова ера на мира”. Лидерите им се договориха да работят за изпълнение на няколко исторически цели, сред които са Корейски полуостров без ядрено оръжие и официално поставяне на край на Корейската война, съобщиха световните агенции.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изрази готовност да се откаже от ядрената програма на страната си, става ясно от общата декларация, разпространена след преговорите му с южнокорейския президент Мун Дже-ин.

„Няма причина да се бием един срещу друг - ние сме един народ”, каза Ким в изказването си в граничното селище Панминчжон днес. „Като стоя тук днес, виждам, че Южна и Северна Корея са един народ, една кръв и не могат да бъдат разделени”, добави той.

Сеул и Пхенян се договориха също да подготвят срещите с участието на САЩ и Китай. Тези срещи ще са именно за обявяване края на войната и установяване на траен и сигурен мир, се казва в Декларацията от Панминчжон. Корейската война завърши през 1953 г. с примирие, но без подписване на мирен договор.

Следващите срещи може да са в тристранен формат с участието на Северна и Южна Корея и САЩ или четиристранни, с участието и на Китай.

Президентът Мун планира да посети севернокорейската столица Пхенян през есента за втора среща на върха с Ким, пише още в днешната декларацията. В нея се изтъква, че двете държави ще се стремят да решат силно емоционалния въпрос за разделените след войната семейства.

Днешната среща започна с историческо преминаване на Ким Чен-ун на южнокорейска територия - първо в историята за лидер на КНДР след края на войната. Ким се здрависа с президента Мун и задържа ръката му, после, извън сценария, двамата за кратко минаха отвъд редицата от сивкави бетонни плочи на севернокорейска територия, а после се върнаха заедно на южнокорейска земя.

След първата си среща Ким и Мун засадиха на военната демаркационна линия 65-годишен бор. Това е едва трета среща между лидерите на Северна и Южна Корея. Бащата на сегашния лидер Ким Чен-ун - Ким Чен-ир, се срещна с двама южнокорейски президенти - през 2000 г. и 2007 г.

Днешните разговори бяха замислени и като подготовка за дългоочакваната среща на севернокорейския лидер Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп, която може да се състои в края на май или началото на юни.

Коментари: 0