Пхенян: Вашингтон „заблуждава общественото мнение“

Северна Корея настоява САЩ да не си приписва заслуги на миротворец

Пхенян: Вашингтон „заблуждава общественото мнение“

Снимка: БТА

Намеренията на Северна Корея да се откаже от ядрените оръжия не са резултат на санкциите на САЩ. За това настояват от външното министерство в Пхенян в свое изявление, разпространено днес от севернокорейската телеграфна агенция КЦТА. В него се изтъкват, че с тези си твърдения Вашингтон „заблуждава общественото мнение“, предава Reuters.

На 27 април президентите на двете корейски държави Мун Дже-ин и Ким Чен-ун подписаха декларация за „пълна денуклеаризация“ на Корейския полуостров. Документът обаче не предвиждаше конкретните стъпки за осъществяването на тази цел.  

Междувременно държавният глава на САЩ Доналд Тръмп и високопоставени представители на неговата администрация нееднократно са казвали, че твърдият подход на САЩ срещу Северна Корея и натискът на Пекин, главния търговски партньор на Пхенян, са изиграли решаваща роля за обрата след напрегната ситуация на Корейския полуостров. 

Преди дни дори стана ясно, че американският президент е бил номиниран за Нобелова награда за мир от 18 конгресмени от Долната камара. Те изтъкват именно активната му дейност да се сложи край на войната на Корейския полуостров, включително на ядрените програми. 

Миналата година, когато режимът в Пхенян изстреля ракета с непостиган дотогава обсег, беше немислимо да се говори за преговори по ядреното разоръжаване на Севера. Днешното изявление на КНДР обаче изглежда цели да укрепи позициите на Ким Чен-ун преди подготвяната среща с Тръмп. 

Няма да бъде от полза за решаването на проблема с денуклеаризацията, ако Вашингтон интерпретира неправилно „миролюбивите намерения“ на Северна Корея като признак на слабост и ако продължи със своя натиск и военни заплахи, отбеляза КЦТА.

САЩ не трябва „съзнателно да провокират“ Севера с разполагането на стратегически съоръжения в Южна Корея и да повдигат въпроса за правата на човека, се казва в изявлението. „Този акт не може да бъде тълкуван по друг начин освен като опит да се разруши трудно постигнатата атмосфера на диалог и де се доведе положението обратно в изходна позиция“, заявява говорителят на дипломатическото ведомство на Северна Корея. 

Затъналата в мизерия Северна Корея е обект на поредица санкции на ООН и САЩ, наложени в опит да я накарат да се откаже от своите ракетни и ядрени оръжейни програми. 

Коментари: 0