Румен Радев пожела храброст на българските и македонските политици

Договорът за добросъседство с Македония е нова страница в историята, смята президентът

Румен Радев пожела храброст на българските и македонските политици

Снимка: Пресцентър

„Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония отвори нова страница в нашата история и само от нас зависи какво ще запишем в нея. Пожелавам храброст на политиците и от двете страни на границата, да се борят за духа, а не за буквата на този договор“. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев. 

Пример за този нов дух в отношенията между двете държави е участието днес на военна рота на македонската армия в парада по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия. 

„Аз съм убеден, че общата ни хилядолетна история ще надделее над идеологическото противопоставяне, което беше злонамерено програмирано в нашите отношения през последните десетилетия. Дължим тези усилия на нашите предци“, посочи президентът, попитан дали празничния ден ще помогне да бъде намерена точката за съгласие по историята на двете държави. 

След военния парад по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия в София, Радев посети Военния мемориал в Ново село в Македония, където поднесе венец в памет на загиналите български воини през Първата световна война.

“Не само тук, но и още на стотици подобни места лежат синовете на България, които загинаха във войните за освобождение и национално обединение”, обърна внимание държавният глава. Той припомни как в продължение на десетилетия паметници и „гробове на български офицери и войници извън пределите на днешна България ставаха жертва на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята, поругавани”. 

Според Радев времената днес вече са други и цивилизованият дух на единство и помирение намира все повече място на Балканите. „Добрите традиции на съвременна Европа повеляват държавите, които дори са воювали една срещу друга, да почитат заедно своите мъртви, изпращайки послания за помирение и единство”, каза още българският президент. 

“Високо ценим заявената готовност от страна на Република Македония за възстановяване и опазване на българските войнишки и офицерски паметници и гробове”, заяви Румен Радев и потвърди отново готовността на българската страна да оказва всестранна материална и експертна подкрепа в този процес, в духа на споделяните от двете страни европейски ценности.
Коментари: 0