ООН: Осъждането на каталунските лидери за „бунт“ ще породи сериозна опасност

Организацията е загрижена за запазването на свободата на словото

ООН: Осъждането на каталунските лидери за „бунт“ ще породи сериозна опасност

Снимка: БТА

1012 ~ 1 мин. четене
Присъди от по 30 години затвор дебнат сепаратистките лидери на Каталуния, организирали референдума за независимост на автономната област. ООН обаче призовава Мадрид да се откаже от пристъпването към такова драстично решение, защото то може да се счита за погазване на свободата на словото.  

„Съдебните производства по обвинения в „бунт“, които могат да доведат до излежаване на дълги присъди в затвора, пораждат сериозна опасност“ за свободата на словото, дори ако казаното е спорно и смущаващо. Това гласи изявление на специалния докладчик на ООН по въпросите на свободата на мнение и изразяване Дейвид Кей, предава ДПА.

Той изрази опасение, че обвиненията в бунт за действия, които не включват насилие или подтикване към насилие, може да нарушат правата на обществото да изразява несъгласие и да протестира срещу държавните политики. 

„Свободата на изразяването е крайъгълен камък във всяко свободно и демократично общество и ще остане такъв дълго след като сегашните политически полемики утихнат“, добави Кей. 
Коментари: 0