\"Пикадили\" вече е в процедура по несъстоятелност

Дружеството има 84 млн. лв. задължения

\

Изпадналата в тежко финансово състояние и невъзможност да погасява задълженията си търговската верига „Пикадили“ от 17 февруари официално е в процедура по несъстоятелност. Това става ясно от решение на Софийски градски съд, вписано в партидата на компанията в Търговския регистър. Това обаче не слага край на дейността на магазините, които от около 2 години работят със същия бранд през друго юридическо лице - „Селект трейд“.

Веригата вече разполага с едва 15 магазина (според сайта й) от общо 40 в пика на разрастването й. От известно време е затворил врати и обектът в столичния квартал „Младост“, а в края на октомври затвори врати този в мол „Сердика“. Въпреки, че веригата оперира през ново дружество, все още има проблем с доставките.

Решението на Софийския градски съд е, че началната дата на неплатежоспособността на „Пикадили“ е краят на 2012 г., а към края на 2015 г. компанията вече е свръхзадлъжняла. Решението със задна дата означава, че сключените след нея неизгодни сделки могат да бъдат отменени – например неясното прехвърляне на марката „Пикадили“ към собственика на дружеството „АП март“.

В компанията е назначен временен синдик и вече е свикано Общо събрание на кредиторите през април.

Дружеството притежава имот в Елин Пелин от 73 декара, купен в края на 2008 г. срещу почти 7 млн. лв. Имотът служи като обезпечение към Инвестбанк, така че единственият сигурен приход няма да отиде нито към държавата, която има да взима над 18 млн. лв., нито към многото доставчици. На хартия общите активи към средата на миналата година са оценени на 25 млн. лв., но няма яснота какво друго влиза в тях. А задълженията са 84 млн. лв.

По партидата на „Пикадили“ в Софийския градски съд през последните години имаше десетки искания от компании за фалит. Сегашното произнасяне на СГС е по молбата на фирма „Луал“, която е с израелски собственици. От „Пикадили“ оспорват молбата, но съдът потвърждава наличие на задължения.

Коментари: 0