Пилотите на Lufthansa продължават стачката

Повишение на заплатите на пилотите не е имало от 5 години

Пилотите на Lufthansa продължават стачката
288 ~ 1 мин. четене

Немският синдикат на пилотите Cockpit (VC) продължава стачката на пилотите на Lufthansa до четвъртък вечерта, става ясно от съобщение на VC. В сряда компанията отмени 876 полета от 3000, с което засегна над 100 000 пътници. В четвъртък се очакват аналогични показатели, като от VC съобщават, че може да бъдат отменени всички полети от Германия.

Споровете между ръководството и пилотите продължават вече 2 години, оттогава това е 14-тата стачка на служителите на Lufthansa. Повишение на заплатите на пилотите не е имало от 5 години, заради което синдикатът Cockpit настоява за увеличаване на възнагражденията със средно 3.7 на сто годишно за период от пет години. Lufthansa предложи повишение от 2,5 на сто, което според профсъюза обаче на практика се равнява на замразяване на заплатите. Авиокомпанията и профъюзът се опитват да се договорят от 2012 г. насам.

В групата Lufthansa влизат още компаниите Austrian Airlines, Swiss Airlines, Germanwings, Eurowings, Brussels Airlines и турската SunExpress. През 2015 г. те са превозили рекорден брой пътници – 107.7 млн. пасажери. За периода 2014-2015 г. Lufthansa е отменила над 16 000 полета заради стачки, губейки от това 463 млн. евро. 

Подкрепи Economic.bg