Патриотичният фронт е готов да прави правителство

Формацията е готова да запази сегашните министри или да направи експертен кабинет

Патриотичният фронт е готов да прави правителство
3737 ~ 2 мин. четене

Патриотичният фронт е изразил готовност да състави кабинет, ако ГЕРБ и БСП откажат, а президентът Росен Плевнелиев им връчи третия мандат за съставяне на правителство в рамките на сегашното Народно събрание. Това заявиха съпредседателите на ПФ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов след консултациите при държавния глава.

От техните думи стана ясно, че при такъв сценарий патриотичната формация ще се опита да сформира експертно правителство или ще запази сегашното. И в двата случая обаче Бойко Борисов няма да е премиер.

Патриотичният фронт има желание да остане това правителство със съответните персонални промени, но без този министър-председател. Този парламент има необходимото мнозинство, а голямата част от министрите в него си вършат работата", заяви Валери Симеонов. По неговите думи правителството е свършило доста добри неща. "Почти завършеното защитно съоръжение по турската граница, реформите в енергетиката, промяната в Конституцията, Изборният кодекс, химна, ако щете и т.н“, добави Симеонов.

Красимир Каракачанов обясни, че Патриотичният фронт е готов и на втори вариант - съставяне на експертно правителство. "Ако има съгласие и готовност за едно експертно правителство, ние бихме взели мандата", обясни Каракачанов. Другата седмица ще има Консултативен съвет по национална сигурност и там ще бъде заявено намерениeто им. "Ще го заявим публично, ако трябва ще направим консултации и с другите политически сили, говорейки за стабилността", добави Каракачанов. 

ГЕРБ няма да подкрепи мандат на Патриотичния фронт за съставянето на нов кабинет в рамките на този парламент. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група Цветан Цветанов в кулоарите на парламента.

"ГЕРБ заяви политическа позиция и ще върне мандата за съставяне на нов кабинет. БСП също са заявили подобна позиция. Заедно имаме 122 депутати, което означава, че няма как другите политически формации в този парламент да могат да формират мнозинство, което да подкрепи избирането на ново правителство", обясни Цветанов.

До този момент президентът е провел пет консултации с политически сили – ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Предстоят срещи с Атака, АБВ и БДЦ. Патриотичният фронт е петата от общо осем политически сили, които влизат на консултации при президента.

Подкрепи Economic.bg