Българско приложение превръща говор в текст

Чрез него хората с увреден слух ще имат по-добър достъп до информацията

Българско приложение превръща говор в текст
5394 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Първото българско приложение, което превръща говора в текста, вече е факт. То е разработено от Фондация „Заслушай се“ с подкрепата на Samsung и дава възможност на хората с увреден слух по-лесно да възприемат информацията в учебната и социалната среда. Приложението е предназначено главно за младежи със слухови проблеми в училищата и университетите. То превръща говора в текст в реално време и дава възможност по-лесно да се разбира преподавания материал.

С негова помощ младежите с увреден слух ще виждат на смартфона си казаното от преподавателя и ще го възприемат, макар да не го чуват. Така тежко чуващите младежи ще имат по-лесен достъп до образование и ще се чувстват пълноценна част от обществото.

В България има над 120 хил. души с увреден слух, 80 хил. от тях са младежи и деца, които нямат възможност да се възползват пълноценно от образователната система. Чрез приложението учениците със слухови проблеми ще вземат по-активно участие в учебния процес и ще се чувстват част от колектива.

Услугата ще заработи през 2017 г., първо в едно от специализираните училища в София, а през следващите 2-3 години трябва да бъде разпространена в цялата страна.

„Поетапно ще включим около 300 деца и младежи до края на 2017 г. Основната ни цел е до края на 2019 г. да сме покрили всички 8000 деца и младежи с увреден слух в България, за да имат пълен и равен достъп до обучение, образование и комуникация“, заяви Ашод Дерандонян, председател на Фондация „Заслушай се“.

Приложението ще работи на мобилни устройства – таблети, смартфони и т.н. с всякакви операционни системи. В бъдеще ще е достъпно в платформите на Google и Apple.

За да работи успешно, приложението изисква добра интернет връзка. Работи се върху обогатяването му с достатъчно думи, както и върху автоматизацията му, така че в бъдеще да се използва и офлайн.    

„Даваме възможност на младежите с увреден слух да посещават всяко училище, да бъдат интегрирани в обществото и да се радват на пълноценен социален живот. Този съвместен проект е изключителен шанс да покажем как технологиите реално улесняват живота на хората и осигуряват достъп до нови възможности и изживявания“, заяви ръководителят на дивизия мобилни устройства на Samsung за България Кирил Николов.

Приложението получи подкрепа и от местната власт в София. „Столичната община подкрепя осигуряването на по-добър достъп до административни услуги, както и възможността да общуваме, да приемаме идеите и предложенията на всички граждани на София“, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Общината вече има сключен договор с Фондация „Заслушай се“ и също ще използва приложението. Услугата скоро ще бъде активна в приемните на кмета, зам.-кметовете и столичния омбудсман.

Това е втората услуга на фондацията след видео жестовия превод, който осигурява видеовръзка между глух потребител, жестов преводач и чуващ потребител. Фондация „Заслушай се“ е успешен пример за социално предприемачество и подобряване на живота на хората в неравностойно положение.

Подкрепи Economic.bg