Пирати нападат кораби край Венецуела и Африка

Корабособственици настояват за сформиране на военноморска коалиция, която да патрулира в Гвинейския залив

Пирати нападат кораби край Венецуела и Африка
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Морски пирати са нападнали танкера SAN RAMON (IMO: 7824572), плаващ под флага на Того, край остров Боракча, недалеч от венецуелския карибски пристанищен град Пуерто ла Крус. Когато на борда се качила група от 24 въоръжени пирати, единственият, който се опитал да им окаже някаква съпротива, бил капитанът. В резултат един от пиратите стрелял право в лицето му и капитанът паднал мъртъв. Още един член на екипажа бил ранен, а друг моряк скочил зад борда и изчезнал във водите на Карибско море без следа.

Пиратите ограбили танкера, включително и личните вещи на екипажа, и го напуснали.

Часове преди това те са нападнали контейнеровоза IRENES RESOLVE (IMO: 9227273) на около 120 мили от бреговете на Нигерия. Корабът се движил с добра за този тип съдове скорост от 17 възела от порт Криби, Камерун, към Алхесирас, Испания, когато вахтеният забелязал, че ги преследва катер, пълен с въоръжени мъже. Контейнеровозът увеличил скоростта и направил няколко маневри, за да избегне абордаж, но пиратите открили огън и заповядали на кораба да спре надбягването и да пусне котва. Капитанът на кораба отказал да се подчини на пиратите и, запазвайки самообладание, ги предупредил, че на контейнеровоза се намира въоръжена охрана. Явно това подействало, тъй като пиратите се отказали от преследването и се върнали обратно.

Тъй като броят на пиратските нападения в Гвинейския залив през последната година и половина значително се увеличиха, корабните компании призоваха световната общност за създаване на международна военноморска коалиция, чиито кораби да патрулират в този опасен за гражданското корабоплаване регион от света.

Специално за Economic.bg изпълнителният директор на „Параходство български морски флот“ капитан далечно плаване Александър Калчев коментира, че корабите на компанията винаги се стараят да избягват всички зони на световния океан, известни от години с повишения си риск от пиратски нападения.

Коментари: 0