„Има такъв народ“ опитва да прехвърли отговорността си върху ДБ и ИБГНИ

Кандидат-премиерът Пламен Николов никога не е имал ярки каузи и не е изразявал позиции срещу модела „ГЕРБ“

Иво Инджов, политолог:

„Има такъв народ“ опитва да прехвърли отговорността си върху ДБ и ИБГНИ

Снимка: Личен архив

3407 ~ 4 мин. четене
Иглика Горанова Автор: Иглика Горанова

„Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ са в сложна ситуация. Ако те не подкрепят новата управленска формула, която ИТН налага, ще бъдат обвинени от ГЕРБ, а и от ДПС, че са тласнали страната към трети избори, смята политологът Иво Инджов. Той е доцент по журналистика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и е експерт по политически комуникации.

Опит за правителство на ИТН

Г-н Инджов, ИТН обяви приоритетите си, които съвпадат до голяма степен с тези на другите две партии на протеста – "Демократична България" и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, както и на БСП. Ще има ли подкрепа за втория кабинет на Трифонов, независимо от създалото се сериозно напрежение?

– Не бих се ангажирал с категоричен отговор какво точно ще стане, защото двете партии на протеста са поставени на голямо изпитание. От тях се иска да подкрепят една програмна декларация, прочетена от трибуната на парламента, в която има приоритетите, които са договорени в експертните групи на ИТН, ДБ, ИБГНИ и БСП, но няма споразумение, в което да е разписано как ще стане съдебната реформа, как ще бъдат ограничени правомощията на главния прокурор и пр. Тези цели мотивираха хората да излязат по площадите миналата година и затова трябваше да се опишат стъпките как ще бъдат изпълнени законодателно тези искания.

В политическата психология споразумението има много по-голяма тежест от декларациите. Освен това, ако в кабинета бяха поканени  хора, които не предизвикваха въпросителни за това какъв е техния потенциал да взимат решения, които са заявявали ясно през годините гражданските си позиции, тогава декларацията, която бе прочетена в парламента, щеше да свърши работа и без споразумение. Ходът на ИТН може да се тълкува и като опит да се излезе от конфузното положение, в което се отправяха остри реплики.

Може ли да се осъществи правосъдната реформа, която е много важна за двете партии на протеста, а и за БСП, както те самите декларират напоследък, от човек, който смята градската десница за „соросоиди“ и „майкопродавци“?

– Както каза Христо Иванов, по-важно е да се оценява цялата конфигурация на кабинета. Прави впечатление, че това ще бъде партиен кабинет, защото в него има депутати от ИТН. От друга страна, има и експертен характер, като тези хора са неизвестни на широката публика. Проблемът не е, че нямат политически опит, защото у нас като цяло няма политически династии. Големият проблем е, че всички тези имена не могат да се асоциират с ярки публични каузи, които те са защитавали през последните години в името на обществения интерес. Това е сериозен проблем за формация като ДБ, която държи на гражданските позиции, а и за ИБГНИ, макар да се появиха информации, че там може и да гласуват шарено.

Може ли да се тълкува декларацията на ИТН и като опит да се прехвърли отговорността към ДБ и ИБГНИ, в случай, че тези формации не подкрепят състава на кабинета им?

– Да. Поведението на ИТН може да бъде тълкувано и по този начин. Прекалено голямо его има в лидера им в опита да  наложи такава формула на управление. Ако Трифонов имаше 90 депутати, това можеше и да се случи, но те имат само 65. Това предполага повече компромиси, отколкото наблюдаваме в момента. Нека не забравяме, че ако това правителство мине, то ще има много сериозни проблеми при гласуването на всяко важно решение и трябва да се търси подкрепа на различни партии, за да се формират т.нар. „плаващи мнозинства“. След като сега от ИТН не показват гъвкавост да преговорят, как точно ще го правят, когато трябва да провеждат такива реални политики?

Ако все пак този кабинет не мине по някаква причина, може ли да очакваме правителство с мандата на трета политическа сила, в която да влязат фигури от служебното правителство?

– Вероятността този парламент да излъчи правителство е 50%. Истината е, че в момента се мислят варианти, но подробна информация от кухнята на двете партии на протеста липсва, за да знаем как точно те ще гласуват. Върху техните плещи лежи огромна отговорност, защото ако не подкрепят кабинета на Трифонов, от ГЕРБ, а и вероятно от ДПС, ще ги обвинят, че са тласнали страната към трети парламентарни избори и че са непоследователни. От друга страна, е факт, че има прекалено много въпроси, които не получават никакъв отговор.

Самият Пламен Николов вдъхва ли надежда, че ще бъде новото реформаторско лице в управлението, което ще смени предишния модел?

– Той изглежда по-симпатичен от Бойко Борисов, но на този етап не виждам политически качества в неговата кандидатура. Това, че знае езици и има добро академично образование, както и успешна кариера в бизнеса, не означава, че е подходящ за министър-председател. Аз не съм чул той да се е противопоставял през минали години на модела на управление на ГЕРБ и ДПС или пък да е защитавал публично обществени каузи. Смутих се от негово изявление в предаването по БНТ „Панорама“, че ще търси консенсус в управлението. Добре е, ако има консенсус между силите на промяната, но да се търси консенсус на силите на статуквото с тези на промяната е порочно и не отговоря на интересите на българското общество.

Подкрепи Economic.bg