Плащаме по интернет глобите на КАТ

Актове и фишове ще се връчват директно на пътя

Плащаме по интернет глобите на КАТ
3995 ~ 2 мин. четене
Всички глоби за нарушения на пътя ще се плащат и по интернет от 1 април, съобщи Нова тв. Това се очаква да доведе до намаляване на опашките в КАТ. 

Друга предстояща промяна в практиката на пътната полиция е катаджиите да връчват актовете и фишовете директно при проверка на пътя. Очаква се това да стане до края на годината.

До момента всички справки и документи, издавани от КАТ, се получаваха на гише. До края на април обаче удостоверения за собственост на МПС, справки за отнети контролни точки и т.н. ще могат да се получават и по електронен път. Крайната цел е да се спестят време и нерви на шофьорите.

В момента повечето водачи или чакат до последно преди да платят глобата, или до последно бягат от "честитката" на КАТ.

„50 % от глобите не се събират, т.е. 50 % от нарушителите остават ненаказани. Това е много сериозна причина катастрофите да не намаляват, а да се увеличават", коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

До две седмици обаче шофьорите ще могат да плащат глобите и онлайн. „Ще се разлистват всички дължими глоби към момента и по желание на гражданина може да се избере коя от тези глоби да се заплати електронно”, обясни Бойко Рановски, началник на Националната пътна полиция.

До няколко дни депутатите вероятно ще приемат и друго нововъдение - ако нарушителят не бъде открит на адреса си, глобата ще му се обявява в интернет.

„Нашето предложение е след публикуване в интернет глобата да се счита за връчена и след това започва процедура по принудително събиране”, каза Бойко Рановски.

До края на годината катаджиите дори ще връчват глобите на нарушителите на пътя, при проверка – след справка с таблет.

Съставените документи – фиш или акт – ще се печатат още край на пътя и ще се връчват веднага. Така издирването на нарушителите по адрес ще отпадне.
Подкрепи Economic.bg