Playboy се завръща на фондовия пазар

Издателят на едноименното списание ще използва сливане, вместо стандартна процедура по първично публично предлагане на акции

Playboy се завръща на фондовия пазар

Снимка: Facebook - playboy

380 ~ 2 мин. четене

Playboy Enterprises Inc. ще се завърне на фондовия пазар след близо десетилетие извън борсата, благодарение на сливане с друга компания, пише Bloomberg.

Издателят на едноименното еротично списание съобщи, че предстои сливане с Mountain Crest Acquisition Corp., която след това ще вземе името Playboy и ще се търгува с код PLBY. Покупката се оценява на 239 млн. долара, но сделката включва и дълг на стойност 121 млн. долара, записан на сметката на Mountain Crest.

В своето изявление Playboy Enterprises нито веднъж не се споменава култовото списание като символ на трансформацията на компанията, основана от покойния Хю Хефнър през 1953 г. Последният хартиен брой беше публикуван миналата пролет, като дотогава се водеше тримесечно издание. Издателят продължава да публикува статии и фотосесии онлайн, но вече се представя като компания за потребителски продукти за сексуално здраве, стил и външен вид, игри, начин на живот, красота и др.

Playboy е поредният играч на пазара, който се отказва от традиционното първично публично предлагане и предпочита да използва т.нар. компания без специфична цел, която вече е листната на борсата и обикновено се търгува в сегмента "пени акции" - с изключително ниска стойност. Това е по-бърз път към борсовата търговия, който дава възможност и за не толкова строг надзор от страна на регулаторите, пише Bloomberg.

Компаниите без специфична цел търсят нови сделки, след като наберат достатъчно ликвидност суми. Тази година 115 подобни компании набраха над 43 млрд. долара от първични публични предлагания в САЩ, което е над половината от цялата сума, набрани от подобни компании във всички годините назад.

Сделката с Mountain Crest включва продажбата на обикновени акции за 50 млн. долара при цена от 10 долара за акция. Главният изпълнителен директор на Playboy Бен Кон ще остане да ръководи обединената компания.

Подкрепи Economic.bg