Плевнелиев към ПФ: Правото на избирателя не подлежи на консултации

По-рано от партията отправиха нападки към президента

Плевнелиев към ПФ: Правото на избирателя не подлежи на консултации

Искрено се надявам, че в Народното събрание ще има дебат по същество – какво пише в Конституцията, как да помогнем на българските граждани все по-добре и по-ефективно да използват своето право на глас. Няма необходимост от консултации с парламентарно представени политически сили, за да защитя Конституцията на България и правото на българския избирател. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос по повод ветото, което държавният глава наложи върху текстове от Изборния кодекс (ИК).

„Ветото е демократичен акт на държавния глава в подкрепа на конституционното право на българските граждани да гласуват”, подчерта Росен Плевнелиев и изрази убеденост, че „въпреки провеждащите се трудни и тежки разговори, демокрацията ще победи и ще намери своето развитие”.

Запитан дали ветото върху изборното законодателство може да разклати управлението, държавният глава коментира, че гарантирането на конституционните права на българските граждани не може да представлява проблем.

„С всяко следващо действие и законодателна инициатива в Народното събрание възможностите на гражданите да формират своята позиция, да гласуват, да променят своята Родина, трябва да се увеличават, а не да се ограничават. Смисълът в политиката е да овластим гражданите. Именно затова съм спокоен, че с това свое действие върнах дебата там, където трябва да се проведе – в Народното събрание, и по теми, които са от съществена важност за гражданите“, допълни държавният глава.

 Според президента Росен Плевнелиев, всяка промяна в Изборния кодекс трябва не да бъде рестриктивна и да намалява или отнема права на българските гласоподаватели, а точно обратното - изборното законодателство трябва да дава повече права.

 „За мен това е шанс да покажем на гражданите, че ги чуваме, шанс да застанем зад българите, където и да са те по света, шанс да осмислим с действията си в Народното събрание Конституцията на България и конституционното право на българите да гласуват лесно и удобно. Дебатът по ветото е шанс, надявам се така да се вижда и в управляващата коалиция“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

Коментари: 0