Плевнелиев призова за спешен фонд за местните власти

Според него България стои добре в международен план и към нея ще има солидарност

Плевнелиев призова за спешен фонд за местните власти

Снимка: Economic.bg/Архив

1652 ~ 2 мин. четене
Моят съвет към правителството и кризисния щаб е много бързо да се предвиди специален фонд и пакет от мерки за местните власти. Кметовете и регионите са тези, които са на барикадата и където е най-трудно и тежко. Затова е важно още сега да им се дадат пари, за да закупят облекла, дезинфекционни и други материали, за да могат да действат разумно веднага. 

Това каза президентът Росен Плевнелиев ( президент на България 2012-2017) в ефира на Нова тв по повод кризисната ситуация около разпространяването на коронавирусната пандемия. В тази връзка той похвали кабинета и опозицията за постигнатото единство в трудния момент. 

България вече е задействала процедури за помощ от Европейската комисия, каза още Плевнелиев по отношение на въпросната финансова подкрепа, като подчерта, че „имаме канали към всички други институции, които са необходими“, в това число Европейска централна банка, Международен валутен фонд, Световна банка. 

„И аз съм сигурен, че те ще дойдат“, каза още той. Според Плевнелиев България стои много добре от финансова гледна точка „на фона на поне 90% от държавите по света“, тъй като правителствата са действали отговорно и не са харчили повече отколкото са произвели. 

„България е една от малкото държави днес, която се ползва с доверието на пазарите“, коментира той и даде пример с 10-годишния държавен облигационен бон, който бе пуснат на пазара и търгуван при отрицателна лихва. 

При всички положения ще има ревизия на бюджета, обърна внимание още Росен Плевнелиев. „Аз съм спокоен за международната солидарност към България. Тя стои добре, доверен член на ЕС и НАТО е и ще ѝ бъде помогнато“, каза той. 

Според него страната се справя „не зле на фона на ситуацията“ около пламналата коронавирусна пандемия. Относно рисковете за потъпкване на демокрацията чрез взетите крути мерки от властта, Плевнелиев изтъкна, че няма такива притеснения: „Сега се намираме в най-решителния момент да гарантираме здравето и живота на милионите българи. Експоненциалното развитие на вируса, което видяхме в други държави като Китай и Италия, не бива да се случва тук“. Това означава превантивни действия“. 

Плевнелиев разкритикува остро речта на американския президент Доналд Тръмп от тази седмица, в която той забрани и пътуванията от голяма част от Европа към САЩ. Според него тя трябва да влезе в учебниците по история като „анти-реч на държавен глава“. 

„Това е реч, която никой държавен глава оттук нататък не би следвало да прави“, смята Плевнелиев, посочвайки ,че Тръмп не е казал една дума за солидарност към болните и за състрадание към семействата на загиналите. 

„През цялото време се опитваше да посочва Европа и Китай като удобни извинения за собствения провал на един политик. Президентът Тръмп не беше искрен, той не работеше за доверие и се показа като хуманист. Затова и не получи доверието нито на американците, нито на пазарите – последва крах“, заключи Плевнелиев. 

Коментари: 0