По-евтини чадъри и шезлонги по морето от лято 2017

Експерти ще следят чистотата на морската вода

По-евтини чадъри и шезлонги по морето от лято 2017

Снимка: Стоян Йотов

„Тази година драстична промяна в цените на шезлонгите и чадърите няма да има, а за следващата очакваме драстично намаляване”, заяви по Нова ТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

 „Това, което правим, за да може още следващото лято да имаме различни цени на чадърите и шезлонгите, е новата концепция за групирането на плажовете и тяхното категоризиране в четири основни групи в зависимост от това дали са в близост до урбанизирана територия”, поясни министърът. 

 „С тази нова методика цената няма да е водещ критерий, а всички допълнителни услуги. Всеки един, който осигурява комфорт на туристите, ще бъде с предимство пред останалите. Когато цената не е водещ критерий, а предлаганата по-ниска цена за плажни принадлежности, това носи допълнителен бонус точки и тогава всеки един концесионер, който кандидатстват за даден плаж, няма да има интерес да прави това”, обясни още Ангелкова.

Плажовете, на които няма 50% свободна зона, ще бъдат санкционирани съгласно закона, добави още тя.

Относно данните на Европейската агенция по околна среда за мръсно море на три от плажовете по Черноморието ни, тя коментира, че всички органи следят стриктно морската вода да бъде чиста и морето да бъде безопасно за къпане.

 „Съгласно наредбата за чистотата на плажовете при три последователни отрицателни проби за липса на замърсяване плажът е годен и чист. Всички контролни органи сме изцяло ангажирани с това да имаме чисто море и плажуващите да се чувстват спокойно”, заяви Николина Ангелкова.

Коментари: 0