Черноморието очаква по-малко българи това лято

Късният старт на резервациите ще е основен проблем пред лято 2021

Черноморието очаква по-малко българи това лято

Снимка: Министерство на туризма

Предстоящото лято 2021 ще е трудно за родното Черноморие, тъй като този сезон ще се разчита на по-малко български туристи в сравнение с миналия, когато те се оказаха спасението за бранша. Това става ясно по време на третото заседание на Консултативния съвет по туризъм, което се проведе онлайн.

Според прогнозите входящият поток от чуждестранни туристи през летен сезон 2021 ще е по-нисък от сезон 2019. Очаква се още вътрешният туризъм да е малко под равнището от 2019 г. и близо до постигнатите резултати през 2020 г.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова смята, че има потенциал за привличане на още български гости, които традиционно почиват в чужбина. Очаква се сравнително голям интерес от родните посетители към малките курорти, както и към морски и СПА туризъм, уточни тя. Те все по-често ще търсят места за настаняване с по-ограничен капацитет – като къщи за гости, каза вицепремиерът. Прогнозите все пак сочат, че най-много българи ще отседнат в хотелите, тъй като разполагат с най-голяма леглова база.

Що се отнася до двете морски летища, за периода май – октомври 2021 се очакват около 5 хил. кацания на Летище Варна и около 7 хил. на бургаското. Това ще означава спад съответно в от 6 и от 21% спрямо същия период на 2019 г.

Проблемите пред лято 2021 са късният старт на резервациите, масовата ваксинация, по-ограниченото използване на въздушен транспорт, както и фактът, че децата не подлежат на ваксинация.

„Работим усилено, за да посрещнем един по-добър летен туристически сезон 2021 г., в условията на пандемията от COVID-19. И въпреки неясната ситуация оставаме с надеждата, че кризата е в своя край и в най-скоро време ще бъде преодоляна. Но не можем да не отбележим, че тя ще остави своя траен отпечатък в по-нататъшното развитие на туристическата индустрия“, заяви Николова.

Коментари: 0