По-скъпи домати и през май

След две-три седмици цената им може да падне с 20-30 стотинки. При всички положения, обаче, ще останат по-високи от миналата година

По-скъпи домати и през май
308 ~ 2 мин. четене

След затоплянето на времето на пазара се появиха и първите български розови домати. На дребно в столицата цените са като за ценители – започват от 3,80 лв. и достигат 4,99 лв. за килограм, предава БГНЕС. Другите сортове са от 3 до 3,99 лева.

"Все още не са големи количествата на продукцията, но и това ще стане през май", каза пред "Преса" Красимир Кичуков, председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Според него, след месец вече ще се усетят по-големите количества родна стока. Сега цените на доматите на едро са около 2,50-2,60 лева за килограм. 

След две-три седмици цената им може да падне с 20-30 стотинки. При всички положения, обаче, ще останат по-високи от миналата година по същото време, когато килото се предлагаше за 1,80-2 лева. Причина за тази ситуация е хладната пролет и наводненията в някои райони. Доматените растения не се развиват при къс ден и без слънце. От засаждането до брането са необходими 150 дни. Много по-малко – 45 дни, са необходими на краставиците и затова при този зеленчук може да се очаква по-осезаемо поевтиняване. Сега на едро килограмът е 1,70-1,80 лв. за кг, след празниците може да паднат до 1,20-1,50 лв.

Според Кичуков обявените засилени проверки по пазари и тържища едва ли ще имат голям ефект. Това, че за тях се говори предварително, ще накара нередовните търговци да затворят сергиите и да изчакат края на акцията.

След Гергьовден очаквам да настъпи успокоение на цените на зеленчуците по пазарите, каза Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Той добави, че нелегалният внос на зарзават е главно през Гърция. Основно става дума за албанска и македонска стока, чиито документи са подменени на територията на южните ни съседи. Подкрепи Economic.bg