По-строги глоби за шофьорите без винетка

Законовите промени гласят спиране на превозното средство от движение, а глобата ще се заплаща на момента

По-строги глоби за шофьорите без винетка
4043 ~ 2 мин. четене

По-строги санкции ще има за шофьорите без винетка, това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при инспекцията на виадукт „Елешница“, съобщават от регионалното министерство. Законовите промени гласят спиране на превозното средство от движение и налагане на глоба и плащането й на момента. Този вид наказателна такса ще се налага и плаща на момента, като след заплащането й ще се дава винетен стикер с валидност 24 часа.

За обществено обсъждане са пуснати проекти на промените в Закона за движение по пътищата и наредбата към него за пътните такси. След това ще бъдат инициирани законови промени, за да се налагат по-строги санкции срещу нередовните превозвачи. Предвидена е достатъчно сериозна глоба като размер, за да може да гарантира, че ще минимизира в максимална степен опитите за злоупотреба и шофиране без винетки.

Министър Павлова добави, че при проверки това лято е установено, че около 95% от гастарбайтерите, които преминават транзитно през страната, са били без винетен стикер. „Сега въвеждаме солени глоби и възможност за спиране от движение на автомобил, защото това е недопустимо“, подчерта Павлова.

„Пътуващите българи са по-изрядни. Виждаме голям проблем при гастарбайтерите. При проверени 10 хиляди транзитнопреминаващи автомобила и превозни средства, 9000 са или с незалепен стикер или невалиден непродупчен или без закупен стикер“, каза Павлова. Тя добави, че след увеличаване на цената на винетките са събрани 100 млн. лв. повече, като сумата надхвърля 300 млн. лв.

Като брой продадени винетки се отчита също сериозно увеличение с около 200 хиляди стикера. Средногодишно се продават около 5 млн. бр. винетни стикери, като повечето са с валидност за една година. Отчета до момента сочи, че има намаление в продажбата на седмични винетки, за сметка на сериозно увеличение на броя продадени месечни стикери.

От 2017 г. срокът за ползване на годишната винетка се променя. С решение на Министерски съвет от сряда новите стикери ще важат между 1 януари и 31 декември. Досега срокът беше от януари до януари. Причината за изместването се крие в желанието на правителството да синхронизира срока с календарната и бюджетната година.

Подкрепи Economic.bg