По-заразният британски щам на COVID-19 е открит и в други държави

Световната здравна организация е в контакт с официални лица от Великобритания във връзка с новата мутация

По-заразният британски щам на COVID-19 е открит и в други държави

Снимка: БТА

19952 ~ 1 мин. четене

По-заразният щам на коронавируса, регистриран във Великобритания, е открит и в Нидерландия, Дания и Австралия, съобщава BBC. Според информация на Световната здравна организация (СЗО), новият щам на вируса се разпространява по-бързо от предишния, но не е по-смъртоносен. Няма доказателства той да реагира по различен начин на ваксините, смятат експерти.

Нов щам на COVID-19

Днес Нидерландия въведе забрана за пътнически полети от Великобритания до 1 януари заради новия вид коронавирус.

Решението беше взето, след като проби, взети по-рано този месец, разкриха същия нов щам на коронавирус, като този във Великобритания. В очакване на по-голяма яснота относно ситуацията в Обединеното кралство, холандското правителство заяви, че допълнителният „риск новият вирусен щам да бъде въведен в Нидерландия трябва да бъде сведен до минимум, доколкото е възможно“.

Правителството на Марк Рюте заяви също, че ще работи с други държави-членки на Европейския съюз през следващите дни, за да "проучи възможностите за по-нататъшно ограничаване на риска новият щам на вируса да бъде пренесен от Обединеното кралство".

Епидемиологът на СЗО Мария ван Керхове заяви, че специалистите са „проследили мутации по целия свят от началото на пандемията“. Световната здравна организация е в контакт с официални лица от Великобритания във връзка с новия щам. Мутациите се идентифицират често, каза д-р Ван Керхове, добавяйки, че е важно да се разбере „какво правят тези мутации и как се държат“.

Геномът на вируса SARS-CoV-2, открит във Великобритания през последните седмици, беше изолиран от специалисти от военната болница Celio в Рим.

 „Пациентът и неговият партньор, които са се върнали от Великобритания преди няколко дни с полет, кацнал на летище „Фиумичино” в Рим, са в изолация и заедно с други членове на семейството и хората, с които са били в тесни контакти и спазват всички процедури, установени от Министерството на здравеопазването“, заявиха здравните власти на Италия.

Подкрепи Economic.bg