Почетоха 139-тата годишнина от Априлското въстание

Честването в Панагюрище и Клисура привлече хора от цялата страна

Почетоха 139-тата годишнина от Априлското въстание

Снимка: БГНЕС

3830 ~ 1 мин. четене

Сто трийсет и деветата годишнина от Априлското въстание беше чествана на площад „20 април” в Панагюрище. Почетена беше паметта на участниците в историческите събития, предаде БНР.

Българи от цялата страна се събраха в Панагюрище, за да се включат в националните тържества, посветени на 139-тата годишнина от Априлското въстание. Честванията започнаха с литийно шествие, водено от духовници, които пренесоха светините от Април 1876 г. Начело на литийното шествие бе сребърният Поибренски кръст, който е съпровождал Хвърковатата чета на Бенковски. На историческия площад „20 април” бе извършен ритуалът по издигането на националния флаг.

В словото си президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев нарече Априлската епопея „ярък символ на пробуждането на българския дух и борбата за човешко и национално достойнство”. Той припомни цитат от Захари Стоянов по повод първото народно събрание, проведено на Оборище:

„Моите оборищки депутати са ангели, най-честните, идеални личности измежду народа, единствените възнаграждения – искам да кажа, прогонни и дневни пари – на които бяха: грозната бесилка и заптийският камшик. Подобни депутати българският народ няма да види вече, докато свят пребъде.”

„Наш дълг е да не забравяме неподвластното на времето послание от Оборище – че пътят на националната ни свобода и независимост преминава през принципите на демокрация и равенство, които приобщиха българския народ към идеите на демократична Европа”, каза държавният глава на тържествения митинг-заря.

Председателят на Народното събрание – Цецка Цачева, пък беше гост в Клисура. Честванията там започнаха още от сутринта. Цачева поднесе цветя на паметника на водача на Априлското въстание в града Никола Караджов. Местни самодейци и членове на Национално дружество „Традиция” представиха въстановка на моменти от въстанието в планинския град.

Подкрепи Economic.bg