Почина един от най-влиятелните лидери на Северна Ирландия

През дългата си кариера Мартин МакГинес извървя пътя от военен командир на ИРА до политик и миротворец

Почина един от най-влиятелните лидери на Северна Ирландия
Автор: Илия Лазаров

Бившият командир на Ирландската републиканска армия (ИРА) и вицепремиер на Северна Ирландия Мартин Макгинес почина на 66-годишна възраст след кратко боледуване. МакГинес е страдал от рядко сърдечно заболяване и вероятно то е причинило смъртта му, съобщиха британските медии.

Като млад боец по улиците на Лондондери, а по-късно като политик и държавник, МакГинес приема ролята на защитник на правата на католическото малцинство срещу про-британските протестанти, които в продължение на десетилетия доминират в Северна Ирландия. Протестантите се отнасят с презрение и често репресират католиците в цялата британска провинция.

Това провокира младежът още на 20 години да изостави тогавашната си професия и да се присъедини към въоръжената групировка ИРА, която започва своята 30-годишна кампания срещу британското управление, считано от католиците за непоносимо. МакГинес бързо се издига до старши командир.

По-късно той признава, че е бил втори по ранг в командването на ИРА в Лондондери по време на „Кървавата неделя“ – денят през 1972 г., когато британски войници, разположени в града, убиват 14 невъоръжени демонстранти. Това довежда до най-кървавата фаза на размириците.

През 1973 г. МакГинес е осъден заради членството си в ИРА, след като е заловен да кара кола пълна с експлозиви в Република Ирландия и за кратко е вкаран в затвора. Той прекарва години в нелегалност и получава забрана да влиза на територията на Великобритания през 1982 г. след бомбената кампания на ИРА там, заради подозрения в тероризъм.

През 80-те и 90-те години развива активна политическа дейност и е главен преговарящ от страна на ирландските националисти „Шин Фейн“ в мирните преговори с Великобритания. МакГинес бе приветстван като миротворец заради дейното си участие в мирните преговори, довели до постигането на Белфасткото споразумение от 1998 г., което сложи край на насилието в Северна Ирландия.

През 2007 г. възходът на „Шин Фейн“ позволява на МакГинес да се издигне до вицепремиер в северноирландското правителство, където му се налага да споделя властта с най-върлия си враг Иън Пейсли, смятан от много от католиците за ключов фактор в генезиса на ирландския конфликт. За изненада на мнозина двамата изграждат много успешни работни отношения. През 2012 г. МакГинес се ръкува с кралицата по време на благотворително събитие в Белфаст.  

Макар някои от бившите му бойни другари да приемат жестовете му като предателство, в името на мира политикът споделя властта с най-големия си враг и се помирява с кралицата. Той смята, че именно това е пътят към постигането на заветната цел – Обединена Ирландия.

МакГинес е принуден да се оттегли от поста си през януари, едва няколко месеца преди планираното си пенсиониране, поради болест. Тогава слабият и емоционален МакГинес заявява пред голяма група свои поддръжници, събрани пред дома му в Богсайд, че има проблеми със сърцето и трябва да се оттегли от политиката.

„През целия си живот Мартин показа голяма решителност, достойнство и смирение. Това се запази и по време на краткото му боледуване. Той беше страстен републиканец, който работеше за помирение и обединение на страната си. Но преди всичко той обичаше семейството си и хората от Дери и беше изключително горд с тях“, заяви лидерът на „Шин Фейн“ Джери Адамс.

Премиерът на Република Ирландия Енда Кени заяви, че смъртта му представлява „значителна загуба не само за политиката в Северна Ирландия, но и за по-широкия политически пейзаж на острова и отвъд“.

„За мен няма значение как ме оценява историята, но съм много горд от мястото, от което идвам“, заяви МакГинес в едно предишно телевизионно интервю.

Политикът оставя Северна Ирландия в мир, предавайки я на едно ново поколение, при което „Шин Фейн“ е основна политическа сила на Изумрудения остров. Неговата мечта за обединена Ирландия изглежда все по-реална, след като партията записа най-добрия си изборен резултат само 3 седмици преди смъртта му.

Коментари: 0