Почина сенатор Джон Маккейн

Той е бивш кандидат за президент на САЩ

Почина сенатор Джон Маккейн

Снимка: БТА

2147 ~ 1 мин. четене
Сенаторът републиканец Джон Маккейн, бивш военнопленник във Виетнам и неуспял кандидат за президент на САЩ през 2008 г., е починал снощи на 81-годишна възраст. Това съобщи неговата канцелария, цитирана от световните агенции. 

Сенаторът от Аризона се бореше с глиобластома - агресивна форма на мозъчен тумор, диагностицирана през юли 2017 г. В средата на април той бе подложен на операция заради чревна инфекция. 

Маккейн не се е появявал в Конгреса от началото на годината. 

През 1967 г. самолетът на Джон Маккейн е свален над Северен Виетнам по време на мисия за бомбардировка. Той е тежко ранен и прекарва над пет години в плен. 

През 1982 г. е избран в Камарата на представителите, а през 1986 - в Сената на САЩ. По много въпроси се придържа към консервативни възгледи; привърженик е на финансова реформа, а също полага усилия за издирване на безследно изчезналите американци по време на Виетнамската война. 

През 2000 г. не успява да спечели кандидат-президентската номинация на Републиканската партия, но се сдобива с нея през 2008. Тогава се явява с подгласник Сара Пейлин и е победен от Барак Обама. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg