Подуправителите на БНБ ще се представят пред бюджетната комисия

Кандидатурите предизвикаха противоречиви реакции, новият управител запазва екипа на предишния

Подуправителите на БНБ ще се представят пред бюджетната комисия

Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия в Народното събрание днес ще изслуша тримата кандидати за подуправители на Българската народна банка (БНБ), които новоизбраният управител Димитър Радев номинира. 

Радев предлага две размествания и едно запазване на пост на хора от екипа в БНБ. Номинациите са подуправител и ръководител на управление "Банков надзор" да стане сегашният шеф на управление "Банково" Димитър Костов. Банковото управление пък ще  бъде поето от досегашния главен юрист в БНБ Нина Стоянова, а сегашният ръководител на управление "Емисионно" Калин Христов ще запази поста си. 

Кандидатурите предизвикаха противоречиви реакции, защото новият управител на централната банка Димитър Радев запазва екипа на Иван Искров, работил по време на скандала КТБ. Депутът от БСП Янаки Стоилов определи това като "само Цветан Василев липсва за пълна приемственост".

В хода на процедурата по избора на Радев стана ясно, че назначението на старите подуправители е било договорено явно още преди приемането на правилата за избор, защото ГЕРБ и ДПС отхвърлиха искането на Реформаторския блок , в правилата за избор на подуправители да не могат да се номинират хора от екипа на Искров. Номинираните стари - нови подуправители се подкрепят от ГЕРБ и ДПС. Като техни плюсове се изтъква професионализмът и нуждата от приемственост. Но депутатите избягват темата с ролята им и мълчанието за скандала КТБ. 

Коментари: 0