Поколението Х е застрашено от невиждани нива на безработица

Бързата дигитализация по време на пандемията ускори автоматизирането на работните места и влоши условията за наемане на по-възрастните служители

Поколението Х е застрашено от невиждани нива на безработица

Снимка: Pixabay

2843 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Служителите от т.нар. поколение X - на възраст 45 и повече години може да понесат тежестта на глобалната безработица, тъй като ефектите от пандемията на COVID-19 се добавят към вече съществуващите предизвикателства пред по-възрастните работници, показва доклад на неправителствената организация Generation, предава CNBC.

Бързата дигитализация по време на пандемията е ускорила автоматизирането на работните места и е влошило условията за наемане на по-възрастните служители. В глобално проучване, озаглавено Meeting the world’s midcareer challenge, фирмата установява, че работниците на начално и средно ниво между 45 и 60 години се сблъскват с повишени трудности поради пристрастия сред наемането на мениджъри, както и нежелание сред работниците да усвояват нови умения.

Изпълнителният директор на Generation заяви, че докладът за първи път „поставя ударение върху възрастта“.

„Ясно е, че след като достигнете определена възраст, става много по-трудно да получите достъп до работа“, казва д-р Дона Муршед, изп. директор на Generation. 

Проучването, проведено в периода между март и май 2021 г., е анкетирало 3800 заети и безработни от 18 до 60 години и 1404 мениджъри човешки ресурси в седем държави.

Въпреки разнообразния международен пейзаж на работните места - от САЩ до Великобритания и от Индия до Италия - констатациите в общи линии са едни и същи: 45- до 60-годишните са най-пренебрегваната група служители. Всъщност през последните шест години лицата в средата на кариерата са съставлявали постоянно висок процент от продължително безработните.

Най-важното, което проучването установява е, че при HR мениджърите като цяло се наблюдава т.нар. ейджизъм - смятат тези, които са на 45-годишна възраст и нагоре, за най-лошата кохорта по отношение на готовността за кандидатстване, годността и предишния опит.

Сред основните им притеснения са забелязаното нежелание сред по-възрастните работници да изпробват нови технологии (38%), неспособността да се научат нови умения (27%) и затрудненията в работата с други поколения (21%).

Това е факт въпреки доказателствата, че възрастните работници често превъзхождат по-младите си колеги. На практика почти девет на всеки 10 (87%) мениджъри по наемане казват, че служителите им на възраст 45 години и повече са били толкова добри колкото, или по-добри от по-младите служители.

Обучението може да даде решение на проблема, но докладът подчертава и нежеланието да се продължи обучението на търсещите работа на възраст 45 години и повече.

Повече от половината (57%) от търсещите работа на начално и средно ниво изразяват съпротива срещу преквалификацията, докато само 1% казват, че обучението повишава самочувствието им при търсене на работа. Често това се дължи на негативен опит в образованието, противоречиви лични задължения и липса на налични програми и кариерна финансова подкрепа за работещите.

Подкрепи Economic.bg