Напрежението в САЩ оцвети пазарите в червено

Новините за бързото разпространение на новия COVID щам повлияха негативно на индексите

Напрежението в САЩ оцвети пазарите в червено

Снимка: Unsplash

Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Япония откри нов вид мутация на COVID-19 в четири души пристигнали на летището от Бразилия. Новата мутация се различава от вече откритите други вариации на пандемията във Великобритания и Южна Африка. Още нямаме подробна информация за нея.

Американските акции паднаха в понеделник, след като инвеститорите претегляха новите рекордни стойности на индексите заедно с възможността от повече стимули за облекчаване на икономиката на фона на продължаващите политически сътресения. Демократите въведоха искане за импийчмънт на Доналд Тръмп във връзка с подстрекателството към атака на сградата на Американския конгрес. Решението се очаква да бъде взето до края на седмицата.

Dow Jones се плъзна с 89 пункта, или 0.3%, за да завърши деня на 31 008. S&P 500 намали стойността си с 0.7% до 3 799, докато Nasdaq Composite се отдръпна с 1.3% до 13 036. На моменти Dow Jones се търгуваше с повече от 250 пункта по-ниско.

Необходимостта от допълнителни стимули беше подчертана в края на изминалата седмица, когато Министерството на труда в САЩ заяви, че икономиката е загубила 140 000 работни места през декември, при очаквано повишение от 50 000.

Европейските индекси също приключиха сесията на червена територия, след като новини около пандемията натежаха върху настроенията на инвеститорите. Немският индекс DAX се понижи с 0.8% до 13 936, докато FTSE се плъзна с 1.1% до 6 798.

Акценти днес

Фискални стимули  – САЩ

Инвеститорите ще се съсредоточат върху перспективите за по-голям пакет от стимули в САЩ, след като докладът за заетостта в петък показа, че американската икономика се раздели с работни места за първи път от 8 месеца насам през декември на фона на новата вълна заразени от COVID-19.

Инструмент на фокус

Palantir Technologies Inc. – Дневна

Акциите се намират в низходящ тренд от края на ноември. Въпреки това, всяка корекция от низходящата тренд линия образува по-високо дъно, като цената сформира техническа фигура триъгълник. Евентуален пробив на горната граница на фигурата може да доведе до рязко повишение в цената до около 32.25 USD за акция.

EUR/USD– Дневна

Обезценяването на американския долар спрямо еврото продължава. Въпреки това, през последните сесии цената успя да пробие долната граница на възходящ трендови канал, като очакванията ни са низходящото движение да продължи до 100 периодната експоненциална пълзяща средна, която многократно се явява като ниво на подкрепа за валутната двойка.  

XAG/USD – Дневна

Златото успя да се покачи за кратко над 27 USD, като цената през последните четири сесии направи корекция. Ценният метал достигна зона на подкрепа образувана от предходни върхове и остана ограничен над образуваната възходяща тренд линия. При успешен пробив на линиите на Бавния Стохастик ще имаме сигнал за навлизане в дълга позиция.

US Tech 100 NAS – 8 Часова

Технологичният индекс на САЩ се намира във силно възходящо движение за последната година. Линиите на бавния Стохастик на 8 часовата графика на индекса успяха да се пресекат, слагайки началото на корекция в цената. Очакванията ни са понижението да продължи най-много до зоната на подкрепа образувана от предходни върхове и дъна, съвпадаща с 100 периодната експоненциална средна.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Коментари: 0