Турция и Гърция си проговарят след 5 години затишие

В опит да намерят решение на конфликта помежду си

Турция и Гърция си проговарят след 5 години затишие

Снимка: БТА

3119 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Турция и Гърция трябва да проведат предварителни преговори за справяне с различията си относно морските граници и офшорните енергийни ресурси за първи път от 2016 г. насам. Длъжностни лица от двете страни ще се срещнат в Истанбул на 25 януари, за да започнат „проучвателни преговори“, заявиха турското и гръцкото министерства на външните работи късно в понеделник, пише Bloomberg.

Съобщението бележи известно намаляване на напрежението между двете странни за първи път, откакто Европейският съюз се ангажира през миналия месец да разшири списъка с хора, подлежащи на санкции заради енергийните проучвания на Турция в спорните води на Източното Средиземно море.

Президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган смекчи своята предимно конфронтационна реторика към 27-членния блок през последните месеци, заявявайки, че страната му иска да започне нова глава в отношенията с ЕС. Турският лидер ще се срещне с група посланици на съюза в офиса си по-късно днес. През миналия месец правителството му нареди на Oruc Reis, сеизмичен кораб, чиито офшорни проучвания разгневиха Гърция, да ограничи работата си до район, далеч от гръцките острови, до 15 юни.  

Правителствата в Анкара и Атина са в конфликт по отношение на морските граници. Конкуриращите се претенции за суверенитет над води, богати на запаси от въглеводород, изправиха Гърция и Турция на ръба на войната през 2020 г. Гърция поддържа тезата, че островите трябва да се вземат предвид при очертаването на континенталния шелф на дадена държава, в съответствие с морското право на ООН, което Турция не е подписала.

Анкара твърди, че континенталният шелф на дадена страна трябва да се измерва от континенталната част и че някои от областите, заявени от Гърция – намиращи само на няколко километра от южното крайбрежие на Турция – попадат в нейната изключителна икономическа зона. Друг препъникамък в отношенията между двете страни е превземането от Турция на Северна Кипър през 1974 г. след опит за преврат, при който военна хунта в Атина се опита да обедини острова с Гърция.

Подкрепи Economic.bg