Политици и експерти обсъдиха бъдещето на София

Столицата залага на устойчивото развитие, технологиите и иновациите

Политици и експерти обсъдиха бъдещето на София
168 ~ 2 мин. четене

„Темата е много важна за нас, защото за съжаление в ежедневието си не се замисляме за бъдещето на града“, заяви заместник-кметът на София по бюджет и стопанска дейност Дончо Барбалов при откриването на форума „Бъдещето на София“.

Събитието събра архитекти, технологични специалисти, представители на строителния бранш, както и сдружения за развитие на градската среда, които представиха своите виждания за бъдещето на столицата.

Барбалов обяви, че през последните години са инвестирани над 3 млрд. лева в строителство и е направено много за развитието на транспортната инфраструктура на столицата. Той посочи, че над 90% от тролейбусите и автобусния парк са обновени и са доставени нови метровлакове.

Общината ще продължи политиката си за устойчиво развитие на София, част от която е амбициозната й програма в сферата на транспорта, инфраструктурата и екологията.

Министър Лиляна Павлова изпрати поздравителен адрес към организаторите и участниците във форума, подчертавайки че устойчивостта е един от приоритетите на ръководеното от нея ведомство. Тя напомни, че като страна член на ЕС България трябва да работи за намаляване на екологичния отпечатък върху природата, за подобряване чистотата на въздуха и водата, както и за повишаване на енергийна ефективност.

Интеграцията на новите технологии в строителството беше сред важните акценти на форума. Бяха представени технологии от типа „data over powerline“ (пренос на данни по електрическата мрежа), позволяващи значително оптимизиране на комуникационната инфраструктура в сградите. Обсъдени бяха и тенденциите при мрежовите технологии в паркове, обществени сгради и други типове градска среда, с акцент върху различни видове мобилни устройства за прием и обмен на данни.

Не бе подминат и предстоящият ръст на технологиите от типа „Интернет на нещата“ (Internet of Things). Много скоро всевъзможни предмети около нас – от четката за зъби и вилиците, до сградите ще бъдат свързани с интернет и чрез разнообразни сензори ще събират данни за околната среда и ще могат да се управляват от разстояние. Ползите за това са много – от удобството и спестяването на време, до повишаването на енергийната ефективност и по-малкия отпечатък върху околната среда.Подкрепи Economic.bg