Половината заведения не искат да отварят за Нова година

В Пловдив и Бургас обаче протестират срещу удължаването на мерките до 31 януари

Половината заведения не искат да отварят за Нова година

Снимка: Красимир Свраков

11063 ~ 1 мин. четене

Половината заведения в страната не искат да отварят на Нова година, показват данните от анкета на Сдружението на заведенията в България, проведена сред 1700 членове.

Въпреки това организацията настоява властите да разрешат отварянето им за Нова година при строги противоепидемични мерки, обяви Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България, пред БНР.

Той обвини управляващите и в дискриминация, тъй като блокират работата на ресторантьорския бранш, докато големите търговски обекти остават отворени. Именно това е причината днес да се организират протести в Пловдив и Бургас. Недоволството им е провокирано от факта – по думите им, че в страната има двоен стандарт по отношение на противоепидемичните мерки. В големите търговски обекти те не се спазвали, а в същото време хиляди са останали без работа заради затворени заведения.

Според Коларов най-разумното решение е да се разреши на собствениците на заведения да работят на Нова година при строг контрол вместо хората да се събират по домове или да наемат помещения, където „няма да има никакъв контрол“.

Все пак той заяви, че ако заведенията не бъдат отворени за Нова година, те ще върнат средствата на клиентите, които са платили капаро за предстоящите празници.

Подкрепи Economic.bg