Полската централна банка плаща на YouTube звезда да предупреждава за опасностите с криптовалутите

Регулаторът има и специален сайт и кампания срещу цифровите валути

Полската централна банка плаща на YouTube звезда да предупреждава за опасностите с криптовалутите
1072 ~ 1 мин. четене
Централната банка на Полша е платила на звезда в YouTube, за да направи видеоклип за срива на криптовалутите, с който да предупреди за опасностите от инвестирането в цифрови валути. От банката заявяват пред CNBC, че са похарчили 91.2 хил. полски злоти (26.8 хил. долара) за Gamellon - партньорска мрежа на YouTube, в която има редица известни блогъри, Google и ирландското дъщерно дружество на Facebook.

Марчин Дубиел, който има близо 1 млн. абонати на канала си в YouTube, публикува видеоклип, озаглавен "Stracilem Wszystkie Pieniadze ?!", който се превежда като "Загубих всичките си пари". Разказва се за герой, който купува фалшива цифрова валута, чиято цена се срива. Видеото вече има над половин милион гледания.

В описанието на видеоклипа има хаштаг "#uwazajnakryptowaluty". През декември банката стартира и кампания, наречена "Uwazaj Na Kryptowaluty", която се превежда като "Внимавайте с криптовалутите". Целта на сайта е да предупреди обществеността срещу рисковете, свързани с инвестирането във виртуални валути. Сайтът описва редица рискове от измами, кражби, висока волатилност.

Досега редица банки и регулаторни органи са предупреждавали за рисковете при инвестиране в криптовалути, но това изглежда е първият пример на централна банка, която подкрепя видеоклип в YouTube с подобна цел, пояснява телевизията.

"Резултатът от тази кампания е, че хората, които са заинтересовани да инвестират в криптовалути или се въздържат от тези действия (които биха могли да доведат до значителни загуби) или са напълно наясно, като съзнателно приемат свързания с тях риск", казва говорител на Полската централна банка пред CNBC в писмен отговор по имейла.
Подкрепи Economic.bg