Пореден удар срещу китайските смартфони в САЩ

Best Buy спира от продажба устройствата на Huawei

Пореден удар срещу китайските смартфони в САЩ

Снимка: Huawei

Навлизането на Huawei на пазара на смартфони в САЩ пред ново препютствие. Веригата Best Buy спира поръчките на нови устройства от най-големия производител на смартфони в Китай и ще спре да продава продуктите му в следващите няколко седмици, според източник, запознат със ситуацията, съобщава CNN.

Решението на Best Buy бе съобщено по-рано от Ройтерс и CNET.

"Ние не коментираме конкретни договори с продавачите и вземаме решения за промяна на това, което продаваме по различни причини", заяви говорител на търговеца на електроника.

Huawei не оспори информацията.

Китайският производител изпитва трудности пред навлизането на американския пазар главно поради официалните опасения, че китайското правителство може да използва смартфони и други продукти за събиране на разузнавателни данни - твърдения, които Huawei многократно отрича.

Потребителите от САЩ все още могат да закупят смартфони на Huawei без абонаментен план в Walmart, но загубата на Best Buy е поредният удар за американските амбиции на китайския производител.

Надеждите на Huawei да подпишат първата си сделка с голям американски оператор бяха разбити през януари, когато разговорите с AT&T пропаднаха преди финала, припомня телевизията.

През февруари службите на САЩ пък предупредиха американците да не купуват китайски телефони от съображения, касаещи сигурността, посочвайки конкретно две компании - Huawei и ZTE.

Huawei е третият по големина производител на смартфони след Samsung и Apple. Също така тя е водещ доставчик на телекомуникационно оборудване в Азия, Европа и Латинска Америка.

Друга китайска компания производител на смартфони - Xiaomi, обяви амбициите си през тази година да стъпи на американския пазара.
Коментари: 0