Порошенко търси подкрепа в ЕС за спиране на „Северен поток 2”

По думите му въвеждането на газопровода би лишило украинския бюджет от 3 млрд. долара годишно

Порошенко търси подкрепа в ЕС за спиране на „Северен поток 2”

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че Киев иска да създаде в Европейския съюз група, която да се противопостави на строителството на газопровода „Северен поток 2”.

„Именно заради това ние активно водим преговори с Германия. Каним ги да направят международен консорциум за управление на националната газопреносна система на Украйна. Но условието за участие е спирането на „Северен поток 2”, написа държавният глава.

Според Порошенко „Северен поток 2” е абсолютно политически проект, насочен изцяло срещу Украйна. По думите му въвеждането на газопровода би лишило украинския бюджет от 3 млрд. долара годишно.

Президентът не уточни какви ще бъдат инструментите за противодействие на строителството на газопровода и кой ще влезе в тази група.

„Северен поток 2” е проект за газопровод между Русия и Германия, който трябва да мине до първия "Северен поток" по дъното на Балтийско море. Украйна вярва, че основната цел на проекта е да се намали транзитът на руски газ през украинска територия.

В началото на юни шведското правителство издаде разрешение за изграждане на газопровод в своята икономическа зона в Балтийско море. Сега остава само да получи разрешение от Дания.

Коментари: 0