Порожанов предлага данък \"Градушка\" да се въведе и за шофьорите

Ново предприятие за борба с градушките ще пази от природното бедствие и градовете

Порожанов предлага данък \

Министъра на земеделието и храните Румен Порожанов предлага да се създаде ново предприятие за борба с градушките. То ще пази от природните бедствия не само земеделската реколта, която е по полето, но и селата, и градовете, над които в момента е забранено да се изстрелват градоносни ракети. Това каза Порожанов по Нова ТВ.

Целта да се предотварятяват градушки и в градовете е да се пазят автомобилите и домовете на хората. Това може да стане като част от парите, които плащаме за „Автокаско“ и се влагат към нов фонд, който да поема щети от градушки. Това е една от идеита на министъра като той предлага такса „Градушка“ да плащат не само фермерите, но и шофьорите.

Новото предприятие ще покрива 90% от площта на страната.

„Със закон за градушките да бъде въведено задължение регистрираните земеделци да плащат по 50 ст./дка, а застрахователите да отделят по 0,8% годишно от премийния приход по застраховката „Автокаско”, което е около 5-6 млн. лв. годишно”, предложи Румен Порожанов.

Собствениците на автомобили приветстват идеята част от парите от „Авокаско” да отиват в новото предприятие, което ще пази колите им от градушки.

Срещу намеренията обаче се обявиха застрахователите, според които няма логика те да плащат на земеделците от Автокаското и поискаха да се въведе задължителна застраховка „Нива” за фермерите. Ресорният министър обаче категорично се противопостави на тази идея, а фермерите са съгласни да плащат, за да бъдат защитени. Против са онези, които вече са инвестирали хиляди, за да изградят съоръжения против градушките.

Само ¼ от територията на България в момента е защитена от градушки. Затова всяка година хиляди земеделски производители търпят загуби за милиони.

Коментари: 0