Порожанов: Търговските вериги трябва да продават хляба без печалба

Министърът подкрепя намаляването на ДДС за храни от първа необходимост

Порожанов: Търговските вериги трябва да продават хляба без печалба
3227 ~ 2 мин. четене
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов провежда разговори с представители на големите търговски вериги, за да ги убеди да продават хляб, без да включват в цената му печалба за самите себе си. Това каза самият той пред Nova, аргументрайки антипазарната мярка с поскъпването на хляба заради лошата реколта от зърно тази година и повишаването на цената му.

"Идеята сега е надценката да бъде само за покриване на брака и на разходите в самата верига. Засега получавам подобни уверения, защото самите вериги са регулатори на цените”, каза Порожанов. Той обясни, че и сиренето, и кашкавалът достигат до крайния потребител с около 30% надценка. По този казус също се водели разговори с търговците.

Порожанов има идея да направи обща среща с премиера и търговците.

Министърът поясни, че поскъпването на хляба се обуславя от нарастването на цената на пшеницата, която е скочила с почти 20% от началото на сезона от 290 лв. до над 350 лв. в момента.

Земеделският министър признава, че има голям сив сектор в производството на хляб и той смята, че този проблем може да се реши с намаляване на ДДС за хляба. От неговите думи стана ясно, че той е за намаляването на ДДС за храните от "първа необходимост".

Според министъра оградата по границата с Румъния, която трябваше да спира чумата по свинете, е достатъчно надеждна, за да спре движението на животни, и то в точния момент. В Румъния на километър от Силистра вече има заболели прасета, допълни той.

Сега цел на санитарните власти било създаването на биопръстен около индустриалните ферми, така че в тези райони да не навлизат домашни прасета.
Подкрепи Economic.bg