Porsche ще вдигне цените на колите си във Великобритания при „твърд“ Brexit

Германската компания предупреди клиентите си да очакват 10% ръст на цените, ако няма подписано

Porsche ще вдигне цените на колите си във Великобритания при „твърд“ Brexit

Снимка: БТА

Британското подразделение на Porsche обяви, че при „твърд“ Brexit клиентите ще трябва да плащат с 10% повече за колите на компанията. Причината е, че след 29 март, ако не бъде подписано споразумение между Брюксел и Лондон, вносът на коли на Острова от държави членки на ЕС ще се облага с допълнителни мита и такси.

Компанията публикува тази информация, за да даде шанс на клиентите си да се подготвят по-отрано за ефектите от Brexit без споразумение. Купувачите от Обединеното кралство, които са поръчали вече своите автомобили, няма да плащат повече, дори ако доставката е след 29 март.

„Предупредителният изстрел“ от страна на най-печелившия бранд на Volkswagen AG е поредният сигнал, че ако Великобритания не успее да постигне споразумение за напускане, това би могло да предизвика вълнение в индустрията и да повлияе на дилърите, фабриките и доставчиците.

Ford Motor Co. също отправи предупреждение тази седмица относно тежките последици за заводите, в които работят повече от 7000 души, ако политиците не успеят да предотвратят „твърд“ Brexit.

„Подобно на останалата част от индустриалния сектор, ние се нуждаем от яснота относно формата на бъдещите отношения между Великобритания и ЕС“, заявиха от компанията.

За разлика от Ford, Nissan Motor Co. и Jaguar Land Rover, немският производител на спортни автомобили няма производствени дейности във Великобритания и внася всичките си превозни средства от държавите от ЕС. През миналата година Porsche достави рекордните 256 255 коли по света, което е с 4% повече от 2017 г. Основен двигател на тези продажби бяха САЩ и Китай.

За нас сегашното състояние означава по-нататъшен период на несигурност и планиране на несигурност, заявиха от германската компания. В светлината на настоящата трудна ситуация продължаваме да се подготвяме за всички възможни сценарии, казват от там.
Коментари: 0