Посещенията в ЕС може да струват 60 евро за британците

Испания умишлено затруднява Brexit по няколко начина

Посещенията в ЕС може да струват 60 евро за британците

Снимка: Wikimedia

3653 ~ 2 мин. четене
Британските туристи, които пътуват до континентална Европа, след няколко седмици може да се наложи да плащат 60 евро за виза, пише британският в. The Guardian. Виновникът за това е Испания и конкретно претенциите ѝ кой ще владее Гибралтарския проток след Brexit. Именно този въпрос, наред с този за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, вся допълнителен смут в преговорите между Лондон и Брюксел за Brexit.

Споразумението между Великобритания и ЕС британските граждани да бъдат освободени от виза бива спъвано от претенции от страна на Испания протокът, който е британска отвъдморска територия, да бъде разглеждан от ЕС със статут на британска „колония”. Искането на Мадрид има неохотната подкрепа на останалите 26 страни членки.  Ако то бъде одобрено, протокът няма да се смята за естествена част от Обединеното кралство и преминаването през него няма да е безвизово за британските граждани. Именно затова те ще трябва да започнат да плащат за туристически визи при влизане в ЕС през протока.

Европейският парламент обаче отхвърля формулировката на Испания, предложена от Съвета на ЕС – органът, който представлява страните членки. Това е третият път, когато въпросното предложение бива отхвърляно от евродепутатите. Чешки евродепутат коментира, че Испания „си играе с огъня” само седмици преди предстоящото излизане на Великобритания от ЕС.

Освен с искането си Гибралтарският проток да бъде определен за "британска колония" от ЕС - определение, което Блокът отхвърля с аргумента, че колониалният език повече няма място в този свят - Испания затруднява Brexit и по друг начин. Испанският премиер Педро Санчез преди дни свика предсрочни избори през април, като така създаде възможност съперничещите си за властта испански партии да намесят в предизборната кампания въпроса за протока. При това най-интензивната агитация преди вота се очаква да е през втората половина на март, точно преди насрочения за края на месеца Brexit.

Освен с испанските опити за затрудняване на Brexit Великобритания все още не може да реши и належащия въпрос за границата между двете Ирландии остава нерешен, като досега именно той предизвика основните сътресения в Обединеното кралство. Първоначално Лондон се стремеше да се запази отворена границата между съставната част на Кралството и страната членка на ЕС, като аргументът за това беше, че в противен случай търговията помежду им ще бъде силно затруднена и може да се стигне до желание от страна на Северна Ирландия да се обяви за независима държава. Впоследствие, въпреки че Брюксел прие да не се въвежда твърда граница между Ирландиите, редица министри на Мей подадоха оставки в знак на протест срещу тази договореност. Те заявиха, че ако Северна Ирландия продължи да търгува с ЕС като негова страна членка, а останалата част от Обединеното кралство – не, то това ще подкопае целостта и суверенитета на Кралството.
Подкрепи Economic.bg